Duurzame Toekomstvisie voor Nederland

Een officieel persbericht verscheen over Our Common Future 2.0, dat ik hier graag weergeef. Tweemaal eerder schreef ik in dit weblog al over dit crowdsourcingproject. Die berichten zijn hier te vinden.

Den Haag. Op 7 September in Den Haag was de kick-off van Our Common Future 2.0 (OCF 2.0) met ruim 300 aanwezigen. Jan Jonker, Universiteit hoofddocent van de Radboud Universiteit en initiatiefnemer van het project, sprak de zaal toe: ‘In 1987 verscheen het UN Brundtland Report, ‘Our Common Future’, geschreven door 1200 mensen in 900 dagen. Het rapport beschrijft voor het eerst dé duurzame thema’s van de toekomst en heeft een ongelofelijke reeks aan reacties teweeggebracht. Nu – bijna 25 jaar later en wijzer- gaan we dit over doen!’ Our Common Future 2.0 is gestart!

OCF 2.0 is een uniek project met ruim 400 schrijvers, prominenten en bedrijven die aankomende 10 weken op een unieke manier samenwerken aan een innovatieve en duurzame toekomst visie van Nederland. Elk met hun eigen expertise en drijfveer zijn de ‘OCF-ers’ verdeeld over negentien actuele thema’s die ons allen aangaan en waarover zij verschillende deelrapporten – ‘Roadmaps for Our Future Society’ schrijven. Zo komen niet alleen onderwerpen als Werk, Mobiliteit en Zorg aan de orde, maar ook zaken als Sociale Media, Spiritualiteit en Leiderschap.

Op 17 December 2010 zullen de teams hun uitkomsten aan elkaar en de Nederlandse media presenteren op de Radboud Universiteit. Deze dag wordt uiteraard met een feestelijk borrel afgesloten.

De gebundelde deelrapporten worden gepresenteerd op een grootschalige eindconferentie in Mei 2011 in Nederland. Op deze manier wil OCF 2.0 uiting geven aan hun toekomstideeën en de discussie starten met overheid en bedrijfsleven over concrete duurzame oplossingen

Dat het project als zeer inspirerend en uniek wordt ervaren blijkt ook uit de interesse vanuit verschillende hoeken van Nederland. Bekende organisaties en bedrijven zoals Hyves, de ANWB, Arcadis en Vitae hebben zich aan de thema’s verbonden als partner. Het project wordt ook gesteund door visionairs zoals Peter Bakker (directeur TNT), Bas Kortman (Rector Magnificus RU), Michaela Hoogenboom & Gabe van Wijk (VN Jongerenvertegenwoordigers) en Ruud Koornstra (Tendris).

Dit inspirerende project is te volgen op www.ourcommonfuture.nl en via web 2.0 (op Twitter o.a. OCF2, verder op Hyves, Facebook, Vimeo).


Voor meer informatie over, en interviews met, het OCF team, de ambassadeurs en de deelnemers: Lavinia Warnars (media liason OCF 2.0):

Our Common Future 2.0
Radboud Universiteit Nijmegen (RU)
PO Box 9108 – 6500 HK Nijmegen
024-3611843
www.ourcommonfuture.nl
media@ourcommonfuture.nl.

Eerdere postings over OCF2 in dit blog

1 reactie op “Duurzame Toekomstvisie voor Nederland

  1. Avatar van Blacksmoker
    Ik ben benieuwd wat voor ideeën er uit deze collaboratie voorkomen. Vind het een goed idee, ben ooit afgestudeerd op dit thema.

    Problematisch vind een woord al visionair voor de heer Bakker. Een visionair die volgend jaar rijk wordt door de verkoop van TNT aan twee hedgefunds. Ik ben van mening dat het bedrijfsleven geen leidende rol mag spelen bij het tot stand komen van een verdieping van het concept Duurzame Ontwikkeling. Het maximaliseren van winst is tot nu toe niet duurzaam gebleken

    Daarnaast lijkt het mij wat beperkt om alleen na te denken over Nederland. Our Common Future was een concept dat een globale visie op menselijke economische ontwikkeling poneerde. Nederland is geen eiland en duurzaam ontwikkelen kan alleen in een globale setting. Ik ben benieuwd naar wat eruit komt, benieuwd en sceptisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *