2012 en verder

We willen in 2012 de functie van Kabel Noord als ICT- en innovatieaanjager verder uitbouwen. Lees het voorgaande blog, Innovatieplannen 2012. Onze afdeling Innovatie (bestaande uit de innovator en een multidisciplinaire groep studenten) zal hiertoe een aantal activiteiten ontplooien. Een greep daaruit.

Byldskermloket en Tûke Plattelâns Netwurk Mienskip

'Dwaande' in Noordoost-Friesland.

Inmiddels is in het dorp Twijzelerheide een Byldskermloket geopend. Dit virtuele loket brengt verdwenen diensten van overheid en bedrijfsleven terug naar de dorpsgemeenschap. In 2012 wordt dit concept verder uitgewerkt in het project Smart Rural Network Society, een onderdeel van Vital Rural Area. Het dorp Burum wordt de Noordoost-Friese proeftuin voor de inzet van breedband en ICT, instrumenten voor de sociale en economische ontwikkeling van een krimpend platteland.

Regionaal interactief digitaal platform

Met Fiber to the Home en interactieve televisie zal Kabel Noord in 2012 gelijke tred kunnen houden met nationale en internationale ontwikkelingen. Interessant zijn de extra mogelijkheden die deze technologieën bieden tot ontsluiting van lokaal gemaakt materiaal. In 2012 pogen we hieraan verder inhoud te geven, in samenwerking met particulieren, organisaties en bedrijfsleven. Het interactieve platform bied kansen voor het vormgeven van maatschappelijke doelstellingen, zoals Smart Rural Network Society.

S2M Noordoost-Friesland

We hebben een plan voor Het Nieuwe Werken in Noordoost-Friesland. Het gaat lijken op het succesvolle Randstadinitiatief Seats 2 Meet, maar dan op zijn plattelands en op zijn Fries. Dit project voeren we uit in samenwerking met de faculteit NHL Technische Bedrijfskunde, de Kenniswerkplaats Noordoost-Friesland  en Netwerk Noordoost. We streven naar een regionaal netwerk van inspirerende en interactieve fysieke plaatsen, met werkplekken voor thuiswerkers, kenniswerkers, studenten, adviseurs, consultants en ZZP’ers. Zij zijn niet alleen meer aangewezen op hun thuiskantoor of de horeca, maar kunnen even weg van de afwas om te werken, samen te werken en ook te ontspannen in een professionele omgeving. De locaties worden voorzien van alles wat een modern kantoor nodig heeft, plus een ruimte voor videocommunicatie. De exploitatie komt (bijvoorbeeld) uit verhuur van vergaderzalen, faciliteiten en catering. Leegstaande kantoren of winkels lenen zich prima voor deze plaatsen, maar ook voormalige  horecalocaties, dorpshuizen, gemeentehuizen en de Kenniswerkplaats komen in aanmerking.

Project Jonge Kenniswerkers

Een van de manieren om zo’n S2M-HNW-plan uit te werken kan het volgende zijn. Kabel Noord gaat georganiseerd aan de slag met jonge kenniswerkers. Zij studeren aan Hogescholen en Universiteiten en zijn bij voorkeur afkomstig uit de regio Noordoost-Friesland. Zij voeren innovatieprojecten uit, niet alleen voor Kabel Noord, maar ook voor andere organisaties en bedrijven die behoefte aan onderzoek en kennis hebben. Een koppeling met de maatschappelijke missie van Kabel Noord is noodzakelijk, maar in ruil daarvoor biedt Kabel  Noord stagebegeleiding en huisvesting. Niet alleen intern, maar vooral ook door middel van detachering bij geestverwante organisaties zoals Kenniswerkplaatsen, welzijnsstichtingen,  gemeentehuizen, of dorpshuizen. Het eerste project wordt S2M-NOF!

Nog meer

We hebben nog meer plannen, maar blogjes mogen niet te lang zijn! Wordt vervolgd, dus.

Lees ook:

Innovatieplannen 2012

2012 en verder

2012 en verder – 2

De virtuele bibliotheek

Rural Game Engine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *