Zeilweekend met harde wind

Ook dit voorjaarsweekend vertrok er een vloot zeilschepen uit Harlingen met betalende passagiers. Zaterdag zag de Waddenzee er lieflijk en vriendelijk uit, met een rustig briesje. Maar zondag woei het nogal wat harder, dan het weerbericht van de Verkeerscentrale Brandaris tevoren had aangegeven. Niet de voorspelde windkracht zes blies er over het Wad, maar een volwassen windkracht zeven tot acht, met windstoten, die nog harder waren. Aan het eind van de middag werd dat bevestigd door de verkeerspost van de haven van Harlingen.

De “Esperanza met sleephulp in de Blauwe Slenk.” Foto Inge van Hesteren.

Desondanks kozen alle schippers ervoor, om de terugreis naar hun thuishaven te aanvaarden. Hun passagiers wilden ’s avonds weer graag naar huis en het weerbericht leek niet ongunstig.
Onderweg viel het echter niet altijd mee. Met name het ruige water van de Westmeep bleek scherprechter. Meerdere schepen liepen schade op. De klipper “Anna” verspeelde haar fokkeboom, de tjalk “Noordfries” had problemen met de fok en de chartercatamaran “Zeevonk” scheurde het grootzeil doormidden.

De tweemastklipper “Esperanza” kreeg problemen met een lekkende koelwaterleiding en vervolgens met het ankergerei. De klipper dreef stuurloos op de Vlieree. Gelukkig kwam er spoedig hulp van een Terschellinger bergingsmaatschappij, die de Esperanza veilig afleverde in het Dok te Harlingen.

Ook alle andere schippers brachten hun vaartuig uiteindelijk veilig naar de vaste wal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *