Gerriet Postma en de zeilen van de Anna

Op onze kantoorcomputer zit tegenwoordig zo’n zijbalk, waarin voortdurend plaatjes uit de opgeslagen beeldbestanden voorbijkomen. Eén ervan was van de Klipper Anna, waarmee we een aantal jaren passagiersvaart op de Wadden hebben gedaan. De kluiverboom was getopt. Dat stond niet zo mooi op die foto en daarom had ik het plaatje weggestopt en vergeten.

Klipper Anna met zeilen Gerriet Postma voor haven Harlingen. Foto: Inge van Hesteren

Nu we wat meer verstand hebben van fotobewerking heb ik de kluiverboom netjes met de lier naar beneden gedraaid en het bevalt me veel beter zo. De beschilderde zeilen zijn de uiting van een project in samenwerking met Galerie De Vis in Harlingen. De Friese schilder Gerriet Postma beschilderde ons reservezeiltuig met een 270 vierkante meter tellend vierluik. We hebben daarmee in de zomer van 2004 enkele maanden rondgezeild over de Waddenzee. Het kunstwerk ligt hier nog steeds in opslag, al hebben we het schip enkele jaren geleden verkocht.

Het schip heeft enkele malen afgemeerd gelegen in Harlingen en Groningen bij belangrijke maritieme evenementen. Hieronder bijvoorbeeld tijdens de Visserijdagen te Harlingen.

Klipper Anna in Noorderhaven Harlingen, met zeilen Gerriet Postma. Foto: Inge van Hesteren

Het beschilderen van de enorme zeilen was een megaklus voor Gerriet Postma. Het geschiedde in de verlaten bedrijfshal van de kort daarvoor failliet gegane Scheepswerf Harlingen.

Gerriet Postma. Foto: Inge van Hesteren

We mochten Gerriet hier en daar helpen, bij het inrollen van de grote vlakken. Toch een hele eer. Het zeilen ermee was heel apart, het trok heel wat aandacht, alleen lag het dek na afloop elke keer vol met rode, gele en blauwe verfschilfers.

Voor wie interesse heeft: het kunstwerk staat te koop; zelfs ónze woning is hiervoor niet groot genoeg.

Lees ook Gerriet was Verf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *