Schlagerbier spat over TT-podium

Assen. Sinds kort geeft Kabel Noord de programma’s door van de Duitstalige versie van muziekzender TV Oranje: SchlagerTV. Daarmee is Kabel Noord de eerste onder de Nederlandse kabelaars.

Dit werd afgelopen vrijdagavond, tijdens het drukbezochte TT-festival, nadrukkelijk gevierd op het RadioNL-TV Oranjepodium. Kennelijk was ik degene die daarbij moest zijn. Niemand bij Kabel Noord had tijd om die klus op zich te nemen. Dan moet de innovator het doen, nietwaar? Zeker, omdat mijn collega’s weten dat de TT een warm plekje in mijn hart inneemt.

Gijs van Hesteren en Harmen Boerwinkel onthoofden een Oostenrijks vaatje bier. Ze slaan zich moedig een weg door Duitstalig spattend schuim. Foto Inge van Hesteren, © festinalente.nl

Dit jaar gingen Inge en ik voor het eerst sinds een dozijn jaren niet naar de TT zelf. We hadden andere verplichtingen in het zuiden des lands. Dit jaar dus alleen de Nacht van Assen. Buiten verwachting werd dat een bijzondere avond voor Inge en mij. Natuurlijk sloeg Inge onmiddellijk aan het fotograferen, dat is nu eenmaal haar stiel. Maar intussen had ik tijd om alle mensen achter het podium te ontmoeten. Hoedjesvouwers, cameramensen, directieleden van TV Oranje, de artiesten ook vooral. Wat was dat interessant!

Nou ben ik ik tot nu toe nooit zo dol geweest op Nederlandstalige muziek en van Duitse schlagers weet ik al helemaal niets af. Wat betreft populaire muziek ben ik meer van de klassieke rock, eigenlijk. Het enthousiasme waarmee al die zangers en zangeressen waarvan ik nooit eerder had gehoord over hun vak spraken vond ik echter bijzonder inspirerend. Zowel de uitvoerders als het publiek waren het over één ding eens: er was veel te weinig aandacht voor Nederlands- en Duitstalige muziek in de media. TV Oranje en SchlagerTV brachten daar verandering in.

Sommigen vertelden me, dat zij dankzij TV Oranje weer nieuwe opdrachten binnenkregen. Velen onder hen hadden al jaren niet meer opgetreden, omdat er alleen aandacht was voor de ‘groten’, zoals Jantje Smit of Frans Bauer. Nu ineens bestonden ze weer. Wat deden ze hun best, ieder naar vermogen. Ik vond het een feest om erbij te zijn.

Duizenkoppig publiek. Foto Inge van Hesteren

Tegen een uur of elf kwam het klapstuk. Temidden van de gevestigde namen en de beginnende artiesten sloeg ik op uitnodiging van Gerard Ardesch, directeur van SchlagerTV, een authentiek Oostenrijks vaatje bier aan. Juist gearriveerd uit het Alpenland bruiste het bier feestelijk over de feestvierders. Over mij ook trouwens, ik heb nog niet al het bier uit mijn haar gewassen en mijn jasje kan naar de stomerij. Dat had ik er graag voor over, want gezelligheid kent geen tijd.

Zie website SChlagerTV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *