Digitale OV-kaart moet analoog betaald

Kafka is nog steeds niet dood

De firma OV-Chipkaart stuurde mijn zoon Jip een aanmaning, over een zogenaamde ‘mislukte incasso automatisch opladen’, die om een of andere reden niet was gelukt.

Namens Jip mailde ik, via het formulier:

"Ik stel voor dat u het nog eens probeert, want er was ruim voldoende saldo op de datum die u noemt en dat saldo staat er ook vandaag nog steeds. Ik ben niet erg gediend van de onnodige blokkering van mijn OV-kaart, evenmin van uw nogal ondigitale voorstel mij persoonlijk naar een of ander loket te laten komen voor een betaling. Ik wil het gerust alsnog handmatig betalen, als uw incassosysteem kennelijk niet goed werkt, maar heeft u geen bankrekeningnummer dan?
Het dreigen met een incassobureau gaat werkelijk alle perken van betamelijkheid te buiten, dat zult u begrijpen. Dat incassobureau zal ik met deze zelfde boodschap linea recta rechtsomkeert laten gaan."


Zeventien dagen later ontving ik een antwoord van de Klantenservice:

"Dank u wel voor uw reactie van 17-01-2010. Excuses voor de late reactie, door grote drukte hebben wij een langere beantwoordingstijd nodig gehad dan u van ons gewend bent. Wij hebben de 10 euro niet kunnen incasseren. Wij krijgen van de bank geen melding waarom dit niet gebeurd, alleen een afwijzing. Het rekeningnummer dat wij hebben eindigd op 284. Wij kunnen niet opnieuw een incasso uitvoeren of digitaal laten betalen. De kaart kan namelijkniet op afstand gedeblokkeerd worden.  U dient echt langs een servicepunt (GVB, GVU of RET) te gaan om te deblokkeren."

Hierop heb ik het volgende antwoord gestuurd aan de Klantenservice:

"Jammer dat u zo lang heeft gewacht met uw reactie. Intussen hadden wij de moed al
opgegeven. De deblokkering van de kaart is voor ons niet meer van belang. We hebben de kaart reeds terzijde gelegd. We komen er ook wel met een strippenkaart of met de auto.
Dat u niet opnieuw een incasso kunt uitvoeren betreuren we en daar kan ik ook weinig aan veranderen. Ik ga er van uit dat u niet zult vasthouden aan uw dreigement om een incassobureau op mijn zoon af te sturen. Hij en wij zijn graag bereid eventuele openstaande bedragen te betalen. Als u me laat weten of er nog een bedrag openstaat en me een giro- of banknummer doorgeeft kan ik zorgen dat dit aan u wordt betaald."

 

Ruim elf dagen later ontvingen we het volgende:

"Excuses voor de late reactie, door grote drukte hebben wij een langere beantwoordingstijd nodig gehad dan u van ons gewend bent.

Wij vinden het vervelend te horen dat u problemen heeft ondervonden inhet gebruik van de ov-chipkaart. Wanneer de ov-chipkaart isgeblokkeerd dient de kaart gedeblokkeerd worden door het schuldbedragbij een verkoop- en informatiepunt van de vervoerders te voldoen; dit in naleving van onze algemene voorwaarden. Wanneer dit niet gebeurd kunnen wij een eventueel incasso-traject helaas niet tegenhouden. Wij hopen dan ook dat u het resterende bedrag zult voldoen bij één van de onderstaande verkoop- en informatiepunten.

 

 

Regio Amsterdam
. GVB Tickets & Info
. Arriva Store
Den Haag
. HTM Klantenservice

Rotterdam
. Stationsplein Centraal Station
. Metrostations
. RET Servicewinkel
Utrecht
. GVU Inlichtingenkiosk

Wij hopen u hiermee voldoende geinformeerd te hebben."

Hier was ik niet zo blij mee:

"U kunt toch niet ernstig menen dat wij vanuit Harlingen naar een informatiepunt moeten afreizen dat 110 kilometer van onze woonplaats is verwijderd, ter voldoening van een schuld van slechts tien euro?
Die algemene voorwaarden van uw bedrijf lijken mij niet in overeenstemming met het burgerlijk wetboek. Ik ben zo vrij ze naast me neer te leggen. De algemene voorwaarden zijn bij aanschaf van uw vermaledijde kaart trouwens niet duidelijk aan mij voorgelegd, dus ik voel me er niet aan gebonden.
Ik herhaal mijn aanbod om de schuld giraal te voldoen. U mag ook gerust een incassobureau inschakelen. Ik ben graag bereid om aan mijn voordeur tien euro cash te overhandigen. Niet meer dan dat, overigens."

De OV-kaart heeft mijn zoon in november aangeschaft via een actie van de provincie Fryslân. Eén keer maar heeft hij de kaart gebruikt, daarna volgde direct de blokkade.

Een journalist van de Leeuwarder Courant las op Twitter mijn opmerking over deze Kafkaëske klucht. Hij belde met de Provincie Fryslân. Die vond het een ‘bizar verhaal’; zoiets zou niet moeten kunnen. Er schenen verder geen klachten van deze strekking te zijn ontvangen, maar de provincie wilde graag bemiddelen. Dat lijkt me fijn.

Ik weet dat het pietluttig klinkt, maar misschien kan de provincie dan ook vragen aan de OV-kaart Klantenservice om de "D" en de "T" op een correcte wijze te gebruiken in haar reacties aan klanten.

5 reacties op “Digitale OV-kaart moet analoog betaald

 1. Avatar van actuality
  Ze moeten die hele Handel Strippen..
  Ik heb zoiets twee jaar geleden
  met de N S gehad…………………………..
  Niet te geloven hoe Brutaal Bot ze
  kunnen zijn..
  en die Incasso’s A -sóós…
  onvoorstelbaar…
  Groet Joshua

 2. Avatar van luchiena
  ik heb op dit moment hetzelfde probleem!!!!

  heb allemaal mailtjes gestuurd.. en paar keer gebeld, wat ook weer 10 cent per minuut kost.
  word echt gek van die rot ov chipkaart.

  ik woon dan ook in friesland… vlakbij leeuwarden, maar om dar helemaal naar toe te gaan???
  nou absoluut niet, ben ook heus bereid 10 euro te betalen, maar niet meer dan dat!

  schandalig!!

  op zn fries gezegd.: Net best!!!

 3. Avatar van Gijs
  Beste Luchiena,
  Via de Leeuwarder Courant kreeg ik de naam van de man die bij de Provincie Fryslan de OV-chipkaartzaken regelt. Hij zou er wel wat aan willen doen. Ik ben er nog niet aan toe gekomen om hem te bellen of te mailen.
  Zijn mailadres en telefoonnummer wil ik je best sturen, maar dat doe ik liever niet in het openbaar. Je zou me een bericht kunnen sturen via de link rechtsboven op deze webpagina.

 4. Avatar van Gijs
  UPDATE

  Antwoord van de provincie is binnen. Daar is men ook niet blij, maar er zijn oplossingen, althans, een soort oplossingen. Binnenkort nieuw blog over OV-chipkaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *