Experimentjes in de Bonte Wever

ICT doet intrede bij motorraces op het ijs

Assen. Het Wereldkampioenschap IJsracen in het ijsstadion De Bonte Wever is in volle gang. Het massale bezoek van scholieren tijdens de vrijdagochtendtrainingen was een experiment. Zie het verhaal hierover: "Scholieren dol op ijsracen".

Connie Bremer van het ijsracesecretariaat wist ons over nog meer experimentjes te vertellen. Voor het eerst gebruikt de organisatie dit jaar transponders. Daarmee kan de rondetijd en de topsnelheid van de motoren veel preciezer worden gemeten dan met de handmatige methode, die tot nu toe altijd is gebruikt. Al in september heeft men daartoe een ‘lus’ ingevroren onder het ijs, bij de start- en finishlijn. Het was een gok, want het moest nog bewezen worden dat de diep in het ijs ingevroren lus en de motortransponders goed samenwerkten. Tot nu toe ziet het er goed uit.

Connie Bremer over de innovatie: “Nu krijgt alleen de racecommentator de gegevens binnen op zijn beeldscherm. Hij kan het publiek nu in elk geval veel informatie geven, tijdens de heats. Maar volgend jaar gaan we bekijken of me met grote beeldschermen het hele publiek kunnen laten meekijken. Dat gaat vast lukken, we laten dat doen door dezelfde club die nu al overal voetbalwedstrijden en wegraces in beeld brengt.”

De wedstrijdbaan in ijsstadion De Bonte Wever. Foto Gijs van Hesteren

De wedstrijdbaan in ijsstadion De Bonte Wever.
Foto Gijs van Hesteren

Meer motorblogs
Meer IJsracen

Meer foto’s:
Roelof-Thijsbokaal
WK-wedstrijden vrijdagavond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *