Wifi in Dokkum, Heerlen, Maastricht, Rotterdam

Ook bij de Volkskrant is het opgevallen dat er beweging zit in de wereld van het draadloze stadsinternet. Uitgebreid beschrijft Wouter Keuning deze week initiatieven uit Heerlen, Rotterdam, Maastricht en zelfs uit Dokkum. Leuk om te zien dat nieuws uit het Hoge Noorden is doorgedrongen tot de Randstad. Zie het Volkskrantartikel ‘Draadloos stadsinternet bloeit, zonder verdienmodel‘.

Draadloos Dokkum groet u. Foto Kabel Noord

Reino Wentzel, één van de firmanten van Wentzo BV, geeft in dat Volkskrantartikel zijn visie op de ontwikkelingen. Wentzo is het bedrijf, dat voor Kabel Noord het netwerk in de binnenstad van Dokkum heeft aangelegd. Wentzel denkt dat verbeterde technologie en de toegenomen aantallen wifigeschikte apparaten de motor zijn achter de aanleg stadsnetwerken.

Zou best kunnen, maar er komt iets bij. De aanlegkosten van een draadloos wifinet zijn relatief laag. Zelf keek ik daar eerst iets anders tegenaan, al hadden we zelf juist die stap genomen. Enkele tienduizenden euro’s voor de binnenstad van Dokkum zijn niet niks, tenslotte. Maar Max Vijftigschild van de Friese Internetacademie zei me vorige week dat het peanuts waren, vergeleken bij de kosten van een cellulair mobiel telefonienetwerk. Zo had ik het nog niet bekeken.

Keuning ondervroeg ook Martijn Hogenboom van Republicom – het bedrijf dat een wifinetwerkje aanlegde in Rotterdam. Hoogenboom voorziet meerdere toepassingen, bijvoorbeeld voor de gemeente. Snel verplaatsbare bewakingscamera’s, een intranet voor parkeerwachters. Iets dergelijks streeft ook Draadloos Groningen na, waarover ik eerder schreef in dit blog.

In Dokkum zijn Nofcom en Kabel Noord een eind op weg met het innovatieproject ‘Beleef Dokkum 3D Online’. We hebben tot nu toe vooral aandacht besteed aan toeristische toepassingen. De bouwfase is bijna voltooid. We gaan er vanaf april de markt mee op. We zien het netwerk niet als doel (om geld mee te verdienen), maar vooral als middel (om diensten en content door te geven). Die toepassingslaag zal de meerwaarde moeten genereren.

Past dat niet heel goed in het plaatje, zoals ik dat met de Internetacademie besprak? Zeker, want tegen ‘relatief lage kosten’ schep je voor je locatie een infrastructuur die je bijvoorbeeld in de gelegenheid stelt om met een zogenaamde ‘pushpagina’ je informatie te kanaliseren naar de bezoekers. Een kans die de mobiele netwerken je niet bieden.

Het artikel in de Volkskrant
Meer over wifi hotspots


Logo Europese Unie 

SAMENWERKINGSVERBAND NOORDNEDERLAND
HET PROJECT DOKKUM ONLINE-3D WORDT MEDEGEFINANCIERD
DOOR HET EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING EN DE
PROVINCIE FRYSLÂN

2 reacties op “Wifi in Dokkum, Heerlen, Maastricht, Rotterdam

 1. Avatar van Wietse Elzinga
  De vraag is en blijft met dit soort voorzieningen:"Wie betaalt de rekening wanneer een en ander is ingericht en aangelegd?" Het kan niet zo zijn dat de lokale gemeenschap de kosten voor z’n rekening neemt wanneer slechts een handjevol ondernemers profiteert. Kortom, wat de Volkskrant ook al stelde:"Hoe ziet het verdienmodel eruit en is dat levensvatbaar?"

  Uiteraard moet je eerst een voorziening hebben om het te weten te kunnen komen, en gaan de kosten voor de baat uit. So far, so good. Ik voorzie probleempjes wanneer een groep ondernemers terecht met goede moed begint en er na verloop van tijd deelnemers afhaken en de exploitatiekosten op de schouders van minder mensen terecht komen. Ander probleempje is:"Dragen deelnemers bij in de kosten naar rato van het genoten profijt? En zo ja: "Hoe bepaal je dat, en wie doet dat?"

  Ik hoop dat een en ander in Dokkum een succes wordt en ben van mening dat Leeuwarden nu maar beter even de kat uit de boom kan kijken om te zien welke verdienmodellen reëel zijn.

 2. Avatar van Gijs
  Wietse, je hebt gelijk: het is en blijft spannend. Individuele ondernemers zouden – denk ik – niet de enigen moeten zijn die meebetalen aan de investering en aan de exploitatie. Noch de enigen die genieten van de opbrengsten.
  Blijven zitten waar je zit zal ons niet verder brengen. Het zou goed zijn als Leeuwarden laat zien waarom het een koppositie verdient in Friesland. Niet geprobeerd is altijd mis.
  Eerlijk gezegd heb ik er wel vertrouwen in, anders waren we er in Dokkum niet aan begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *