Driedimensionaal en virtueel

Moet het anders in virtueel Dokkum?

 

In mijn vorige blog klaagde ik over de minder positieve reacties op de virtuele 3D-binnenstad, die we hebben laten bouwen voor het project Beleef Dokkum. Onmiddellijk kwam er commentaar.

 

Timo Mank schreef me: "Wat voegt dit toe aan Beleef Dokkum? Het voelt aan als een verlaten Sim!"

Een ‘Sim’ is een gesimuleerde wereld. Multimediakunstenaar Mank is een alom erkende expert op het gebied van Second Life en aanverwante driedimensionale virtuele werelden, die zich juist kenmerken door een drukke, virtuele lokale bevolking. Zijn opmerking zet me opnieuw aan het denken. Wat willen wij zien in een simulatie van de werkelijkheid? De werkelijkheid zelf? Een interpretatie? Een wereld mét of zonder bevolking? 

 

En de ondernemer die me schreef: "Wat een bedroevend beeld", voegde er na een reactie mijnerzijds aan toe: "Misschien gebruikte ik harde woorden, maar ik kijk vanuit de consument. Het kan altijd beter, en dat jullie er alles aan doen begrijp ik. Maar ik bekeek het en kon het niet laten om een reactie te geven. Dat doe ik als het goed is, maar ook als het beter kan, c.q. moet."

 

We nemen het ter harte. Nogmaals, niets geprobeerd is niets gecreëerd. Tijdens de Dag van de Toerist peilen we aanstaande zaterdag de reacties van de consumenten!

 
Zie ook "Plattelandsinnovatie gaat niet over rozen".

Meer over Beleef Dokkum en aanverwante onderwerpen


 

Logo Europese Unie  

 

Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Het project Beleef Dokkum 3D Online wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie Fryslân


3 reacties op “Driedimensionaal en virtueel

 1. Avatar van Timo Mank
  Beste Gijs,

  hahahaha noem me maar ervaringsdeskundig… Kijk eens naar Streetview http://tinyurl.com/2e9sboq en vraag je af waar de meerwaarde van Dokkum in 3D zit.

  Overigens geen kwaad woord over experimenten en durf! Ook het trotse Zoetermeer in Secondlife is kort na het media offensief geleidelijk aan een spookstad geworden: maar ergens blijft er toch iets hangen… ze willen wel die Zoetermeerders 🙂

 2. Avatar van Jansen
  Ik heb ‘ameland" wel eens op second life gezien/bezocht. 2007? Toendertijd hadden ze een paar eilandjes met 3D kunstobjecten, erg leuk. Heb toen ook met een paar mensen gepraat daar.

  Ik denk dat in de toekomst Google wel zal komen met een combinatie Google Earth/Maps met daarin de mogelijkheid dat mensen een avatar kunnen nemen en op die manier in een 3D wereld kunen vertoeven.

  Dus de werkelijke (virtuele) wereld als second life.

  Verder lof voor Gijs en Kabel Noord!

 3. Avatar van Gijs
  Timo en Jansen, dank voor jullie aanmoedigende woorden. Ze zetten me aan het denken. Misschien wordt zo’n driedimensionale binnenstad veel spannender als je die vult met mensen, of avatars van mensen, net zoals je ziet in Second Life.
  Eerder deze week was ik met Stichting NetNix op bezoek bij twee specialisten in ‘buitensport’. Hoe kan je dat verbinden met ICT, vroegen zij zich af. Ze speelden met televisieconcepten als Robinsoneiland en Wie is de Mol. Misschien kan je zo’n realityspel spelen in de binnenstad van Dokkum, geholpen door de virtuele omgeving. Partners?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *