Elke keer, als we elkaar de afgelopen anderhalf jaar tegenkwamen, zeiden Simon Simonsen en ik tegen elkaar, dat we videoconference zouden gaan gebruiken voor het onderhouden van contact. Simon vertegenwoordigt de Deense gemeente Vejen in het Europese project Vital Rural Area. Zo eens in het halve jaar komen afgevaardigden van Noordoost-Friesland, Denemarken en elf andere internationale Noordzeepartners bijeen. Als adviseur van de NOFA-gemeenten en van de afdeling Economische Zaken van de provincie Fryslân ben ik er meestal bij.
Van links naar rechts en van boven naar beneden: Sytze Nauta (gemeente Achtkarspelen), Marc Crolla, Simon Simonosen (municipality of Vejen), Gijs van Hesteren en Marcella Jansen (gemeente Kollumerland). Foto: Kabel Noord.
Vaker dan tweemaal per jaar zou handig zijn, maar dat stuit op praktische en financiële bezwaren. Toch zijn deze ontmoetingen enorm belangrijk. In zijn subsidievoorwaarden legt het fonds Interreg IV-B niet voor niets grote nadruk op ’transnationality and knowledge transfer’. Begrijpelijk, want juist dát is het moeilijkste onderdeel van zo’n project. Elke regio heeft zo zijn eigen – soms geheime – agenda en zijn eigen budget. Het is de gemakkelijkste weg om aan die overwegingen voorrang te geven. Maar wij willen in Europa écht iets van elkaar leren, toch? Wij vinden écht, dat het totaal meer moet zijn dan de som der delen. Daarom besteedt het projectmanagement veel aandacht aan het delen van elkaars geheimen.
Dus hoe lossen we dat op? De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Dus tot uitvoering van de met de mond beleden voornemens van Simon en mij was het nog niet gekomen. Voor Marc Crolla is dat echter een zacht eitje. Hij voegde vorige week de daad bij het woord. Hij organiseerde een internationale bespreking over het project Klasseglas. Marc is een specialist in ICT-processen, beeldcommunicatie, onderzoek en organisatie, en transities in zorg en onderwijs. Puttend uit zijn ervaring met videoconferencing voor onder andere Klasseglas en Zorg op Afstand bij NijFinster stelde hij een protocol op voor effectief videovergaderen. Als technisch platform stelde hij voor te gaan ‘Skypen’.
Waarom eigenlijk? Het Skypeplatform is nog niet goed uitwisselbaar met H323 en SIP, de tot nu toe gebruikelijke vormen van videoconferencing. Toch is dat niet erg, indien je je realiseert, dat inmiddels tientallen miljoenen mensen beschikken over Skype-ervaring en -software. De echte doorbraak kwam met de laatste Bètaversie nr. 5. Hiermee is het mogelijk om te videoconferencen vanaf meer dan twee locaties tegelijk.
Het zou best kunnen dat de software van het Estlands-Luxemburgse bedrijf in de nabije toekomst wél goed gaat communiceren met andere protocollen. Skype heeft er bijvoorbeeld al lang geleden voor gezorgd, dat vaste mobiele en vaste telefoonnummers bereikt kunnen worden via Skype.
Bovendien is het een gratis platform. Het kost niets, als je ermee wilt beginnen en stel, dat je een beter platform vindt, dan heb je geen geld weggegooid.
Zo zaten we vrijdagmiddag om de virtuele tafel. Beetsterzwaag, Dokkum, Surhuisterveen en Vejen (DK) spraken elkaar uitgebreid, met prima beeld en geluid en in real time. Voor twee van de vijf participanten was het een volledig nieuwe ervaring. Desondanks – na enige gewenning – was de vergadering effectief en nuttig. Lees ook het weblog van Marc over dit onderwerp: Denen helpen Friezen.
De volgende stappen: vaker en met nóg meer gespreksdeelnemers.
Informatie over:
Vital Rural Area
Klasseglas
NijFinster
Kabel Noord
Blog Marc Crolla
Wij helpen jullie graag aan een mogelijkheid om met ongelimiteerd aantal mensen te overleggen in HD kwaliteit voice en video. Groet uit Leeuwarden
David van den Berg, Vidyo.
Beste David, dat was een late reactie! Maar daarom niet minder nuttig. We nemen even contact met jullie op.