Zestiende TT Vlagtwedde

Vlagtwedde. Vorig jaar vertelde het programmaboekje van De Stichting Historische TT Vlagtwedde dat het al de 156ste keer was, dat dit evenement plaats zou vinden. Ondanks deze overdrijving met 141 jaar was het – traditiegetrouw – een mooie dag. Ook dit jaar worden er weer rondjes rond de dertiende-eeuwse kerk gereden in de bekende SAM-inhoudsklassen van 50 tot 750cc.

SAM-Racedemo Vlagtwedde 2008 – Jim Redman rijdt rondje om de kerk

In 2008 vroegen we zesvoudig wereldkampioen wegracen Jim Redman wat hij vond van het TT-circuit van Vlagtwedde, uiteindelijk niet meer dan een rondje om de kerk, waarbij gedeelten niet eens geasfalteerd zijn, maar geplaveid met straatklinkers. “Ik waardeer het circuit hier in Vlagtwedde even hoog als de banen van vroeger. Ook de circuits van Assen, Spa, Isle of Man, Solitude, Ulster, Imatra, Jarama waren in de jaren zestig niet meer dan tijdelijk afgezette stukken openbare weg, compleet met stoepranden, telefoonpalen, secties met klinkerbestrating en bushaltes. We wisten niet beter en hielden er gewoonweg rekening mee. Vorig jaar was ik bij de HMV-demo in Eext, ook zo’n kleinschalig, tijdelijk circuit. Ik heb zowel daar als vandaag hier in Vlagtwedde een geweldige dag meegemaakt. Ik heb heerlijk gereden en dozijnen leuke gesprekken gevoerd. Natuurlijk, al voel ik me nog steeds twintig, ik rijd nu als iemand van zeventig!”

(Lees hier het volledige interview met Jim Redman).

Zo denkt Leo de Waard er ook over. Hij is één van de SAM-kampioenen van de afgelopen jaren en stond regelmatig aan de startlijn te Vlagwedde.
“Ook op de baan van Vlagwedde kan je een goed tempo aanhouden. Let goed op de herkenningspunten rondom het circuit. Waar zijn je rempunten, hoe snijd je de bochten aan, waar kan je weer gas gaan geven? Dit is eigenlijk een echte concentratiesport.”

Henk Geesink, die in de 750cc klasse meereed met zijn Laverda SF 750, had ook een duidelijke mening. “Deze motor gebruikte ik eigenlijk vooral op ‘grote’ circuits als dat van Assen. Het wordt zo langzamerhand echter steeds duurder om daar te rijden, om van de geluidsbeperkingen maar te zwijgen. Er is verder ook maar weinig startgelegenheid voor klassieke driekwartliters. Het is hier in Vlagtwedde met een grote, zware machine als deze even wennen, de baan is niet al te lang en het wegdek hier en daar wat hobbelig. Maar het gaat om regelmatigheid, niet om snelheid. Ik heb die mentale knop omgezet en een geweldige dag gehad!”

TT Vlagtwedde 2009

We hopen op net zo’n mooie zomerdag als vorig jaar. Het was toen het hoogtepunt van de Vlagtwedder ‘Week der Besten’. Vele coureurs nemen elk jaar de gelegenheid te baat om er een paar vakantiedagen aan vast te knopen. ’s Avonds genieten ze nog van de lokale gastvrijheid en de volgende dagen vermaken ze zich in de prachtige omgeving van het Groningse plaatsje.

Voor liefhebbers: Inschrijving staat nog steeds nog open, via de website van SAM Motorsport. Tot ziens op 14 augustus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *