Romagrap Garyp

De Romagrap van Dorpsvereniging Garyp vond ik een tikje smakeloos. Weet u nog? De door Frankrijk uitgezette Roma’s zouden welkom zijn in het Friese dorp. Het doel was aandacht voor het dorpsfeest, niet om de Roma-misstand aan de kaak te stellen. Dat grappenmaken over de ruggen van een bevolkingsgroep vind ik een beetje over de top. Ach, er zijn erger zaken; er waren geen vooropgezette kwade bedoelingen.

Wat ik veel zorgwekkender vind: de duizenden haatreacties. De brave Nederlandse burger onthult zijn rabiate allofobie. Waarom ontlenen deze uiterlijk zo oppassende burgers aan hun onbestemde gevoelens van crisis, onzekerheid en onmacht het recht op haat en racisme? Daar is al veel over geschreven, sinds de jaren dertig. Ook toen was de gezeten burger bang, onzeker en machteloos. Van de weeromstuit volgde hij leiders en blaaskaken.

De extra dimensie van de jaren nul: de burger is niet alleen angstig, hij is ook verwend en hij verwacht dat de samenleving hem op zijn wenken bedient. De overheid moet alles oplossen; tegelijkertijd draagt de overheid schuld aan alles dat hem niet bevalt.

Dit betoog werd – naast die van vele andere lezers – opgenomen in de zaterdagbijlage van de Leeuwarder Courant van 28 augustus.

5 reacties op “Romagrap Garyp

 1. Avatar van JanPlezier
  Beste mijnheer van Hesteren, Dat u zichzelf voor de gek wenst te houden door
  onwelgevallige reacties te verwijderen, is uw goed recht.
  Misschien dat u dan ook eens op het weblog van SP coryfee Anja Meulenbelt
  zou moeten kijken, die dit zeer consequent doet, en dat wordt dan ook
  hier op internet "Meulenbelten," genoemd.
  Het gevolg is de zoete bedrieglijke wereldverbeterende geur die dit weblog uitstraalt.
  http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/

 2. Avatar van Gijs
  Beste Jan Plezier,

  Ik heb begrip voor uw standpunt. Echter, wat de door u genoemde SP-coryfee met reacties doet moet zij weten, dat kan ik niet erg relevant vinden. Voor mezelf en mijn eigen blog sprekend: reacties zijn welkom, ook als ik het er niet mee eens ben. Wel vind ik dat de reacties betrekking moeten hebben op het blogonderwerp, redelijk moeten zijn en niet verontreinigd door krachttermen.

  Dit is MIJN blog. Het internet biedt u genoeg andere mogelijkheden om uw mening kenbaar te maken. Graag wijs ik u er nog even op dat ik me niet schaam om onder mijn eigen naam te schrijven, terwijl u zich verschuilt achter een alias.

 3. Avatar van Keimpe
  Helemaal terecht Gijs! Grapje is duidelijk wat uit de klauw gelopen, maar alles afschuiven naar anderen en het gevoel hebben 100% ‘overheidszorg’ te kunnen genieten is fataal voor onze (de) samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *