Project Burum van start

Slimme plattelandssamenleving

Onderdeel van het Noordoostfriese Interreg-project Vital Rural Area is “Smart Rural Network Society”, ofwel de “Tûke Plattelâns Netwurk Mienskip”. Het dorp Burum wordt het eerste ‘slachtoffer’. Er komt een soort “digitaal dorpshuis nieuwe stijl”, waaronder een virtuele supermarkt.

Waarom Burum? In Burum zijn er vrij weinig voorzieningen, de dichtstbijzijnde winkels zitten op een paar kilometer afstand.
Het principe van de MEGAsupermarkt werkt als volgt: Mensen bestellen hun boodschappen digitaal. Een supermarkt uit een iets groter dorp verderop bezorgt de bestellingen in het dorpshuis. Het dorpshuis is geen echte winkel, maar een depot voor de boodschappen.
Ook wethouders van Dongeradeel en Dantumadeel hebben onlangs kennis genomen van dit Kollumerlandse plan en gaven aan dat zij vanaf het begin mee wilden gaan doen.
.

Praten met Burum

Op 1 december legden Marcella Jansen van de gemeente Kollumerland c.a. en ik het plan voor aan een dertigtal bewoners van Burum. We vertelden over Vital Rural Area en over het gebruik dat nu al op allerlei plaatsen in Nederland wordt gemaakt van ICT: bij Zorg-op-Afstand, bij Teleleren, bij Mantelzorg, voor het toerisme, voor Het Nieuwe Werken.

Bij de uitleg werden wij geholpen door de tekeningen van de Burumer cartoonist Donny Windsant. Daardoor hadden we het niet moeilijk. Natuurlijk waren er kritische vragen: "We ontmoeten liever levende mensen van vlees en bloed, in plaats van zo’n digitale meneer of mevrouw!" Volgens mij hadden we er adequate antwoorden op. Het gaat niet om vervanging, maar om aanvulling van goed contact; om meer, niet om minder ontmoetingen.

Wordt vervolgd!

Tekst mede verzorgd door de trainees Marja Verbeek en Jaap Drost.

Meer platteland

Vergeet niet om ook even het verslag te lezen, dat Marc Crolla schreef over de opening.
Twijzelerheide als proeftuin voor de toekomst

Meer cartoons van Donny Windsant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *