Achteloze delete van webarchief

Het Volkskrantblog gaat uit de lucht, kregen wij bloggers onlangs te horen. Naar nu blijkt heeft de vaste redactie van de papieren krant altijd met dédain neergekeken op al die onopgeleide, onbetaalde en ondeskundige bloggers op dit VKblogpodium.

Dat beeld wordt niet alleen bevestigd door het korte en onverschillige e-mailtje dat ik onlangs ontving van hoofdredacteur Philippe Remarque. Vandaag wist ik dat zeker, na lezing van de wekelijkse column van Thom Meens, de normaal gesproken altijd redelijke en empatische ombudsman van de Volkskrant. Hij is blij dat hij van de bloggers af is. Ik vind het een beetje gemakkelijk hoe Meens de schrijfsels op het vkblog als ‘bagger’ kwalificeert. Ik voel me aangesproken en misschien zelfs enigszins beledigd.

Nee, wat Meens stelt is juist: zelden of nooit verscheen er nieuws uit het vkblog in de reguliere krant. Was het niet nieuwswaardig of niet lezenswaardig? Nee, de krantenredactie nam niet de moeite om naar de parels te zoeken, laat staan dat de redactie zou weten hoe die te vinden.

Enfin, dat gedoe met het vkblog leidt alleen maar af. Ik wil er helemaal niet mee bezig zijn. Helaas blijft dit aandacht opeisen; ik vind het lastig dat m’n online archief vernietigd wordt, door de verdedigers van ’t vrije woord nog wel.

Het verhaal van Thom Meens


Uiteraard verschijnt dit blogje ook op mijn andere podium, dat ik eigenlijk altijd had bedoeld voor mijn engelstalige teksten. Tja, hoe lang dit vkblog er nog is blijft zeer twijfelachtig.

Make haste, slowly

10 reacties op “Achteloze delete van webarchief

 1. Avatar van BarbaraJansma
  Mijn blog is laatst helemaal doorgelopen door de KB, misschien zijn die een back-up aan het maken.

  De onverschilligheid is verschrikkelijk, op een agressieve manier, daarom heb ik mijn baard laten staan

 2. Avatar van jeg_synes
  Beste Gijs, ik denk dat we er allemaal hetzelfde over denken…het is een beschaafde krant onwaardig en eigenlijk onbeschoft dat we hier zo worden neergezet…en ook in de papieren krant overigens!

  Maar het zal vechten tegen de bierkaai zijn, ze deleten de boel zonder een spier te vertrekken…
  zorg dat je on-line archief wordt gearchiveerd hoe dan ook…
  op mijn blog http://www.vkblog.nl/bericht/363817/ vind je misschien nog wat nuttige informatie, als je zelf niet weet hoe je dat het snelst kunt realiseren…

  jeggroet

 3. Avatar van Fred van der Wal
  Het is altijd goed als antipthieën aan de oppervlakte komen
  ik heb mijn abonnement op de Volkskrant maandag jl opgezegd

 4. Avatar van Bart
  Ja, het stuk van Thom Meens is onwaardig en waardeloos.
  Je zou je hiervoor toch rot moeten schamen als ‘ombudsman’. Let op de aanhalingstekens…

  Hartelijke groet, Bart

 5. Avatar van Gijs van Hesteren
  @ Sanne Burgler. Helaas, ik kan mijn haar niet anders kammen.

  @ BarbaraJansma. Ja, mijn baard, daar kan ik nog wel mee variëren.

  @ jeg_synes. Dank voor je tip. Met HTTrack heb ik al meteen na het mailtje van R. een backup gemaakt. het lukt me helaas niet om de plaatjes mee te krijgen. Deskundige techneuten zijn voor me aan het werk. Het schijnt om gigabytes te gaan.

  @ Fred van der Wal. Het kan ze vast niets schelen, dat je je abonnement opzegt. Ze hebben er toch nog genoeg over? 😉

  @ degenen die ik niet noemde: ook jullie dank voor jullie commentaar.

 6. Avatar van alib
  ‘Verdedigers van het vrije woord’?

  Thom Meens heeft daar nooit toe behoord. Hij heeft steevast de kant gekozen van de (hoofd)redactie. Elk onwelgevallig woord zag hij als belediging, en elk logje dat de commerciele uitbouw van de Vk ook maar enigszins kon benadelen mocht van hem worden gewist. Geen enkele Volksblogger is ooit door hem verdedigd, hij koos steevast voor de muilkorf.

 7. Avatar van Aad Verbaast
  Ik schreef net bij Satuka een reactie die hier ook wel past. Ik kopieer die dan maar even:
  ==
  Nog wat aanvullende opmerkingen.
  Een krant en een bloggerscommunity is heel wat anders.
  Bloggers is meer een opinie forum. De VK betaaald geselecteerde opinievormers om ook die kant van het nieuws naar voren te brengen. Selecteert! Eeen bloggersplatvorm is onbetaald en ongeselecteerd. Breder dus en dus ook ‘eerlijker’.
  Als ze het dan als bagger bestempelen dan is het in ieder geval eerlijke bagger.

  Bronvermelding: wat columnisten van de VK over ons uitstorten (betaald en geselecteerd nogmaals) kent toch ook geen bronvermelding? Of dubbel gecontroleerde bronnen?

  Nog een dimensie waar niet naar wordt gerefeeerd: wat de krant bestempelt als nieuws is natuurlijk ook een scherpe selectie van het nieuws. Er zijn honderduizenden nieuwsfeiten per dag in de wereld wat de krant niet selecteert en print.Ook weer een selectie van iemand die meent te weten wat de lezers wel en niet voorgeschotelt mogen krijgen.

  Ook daar onderscheid een bloggersplatform zich in: geen selectie vooraf.

  Het zou zo maar kunnen zijn dat dat allemaal wat bedreigend is voor een krant. Van de Volkskrant zelfs..
  Geen controle, en zicht op wat ze willen brengen..
  Da’s pas een bagggersmentaliteit.
  ==

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *