Crowdsourcing: 350 auteurs schrijven gezamenlijk boek

Voorkant boekVan de persgroep van Our Common Future 2.0 ontving ik bijgaand persbericht, of nee, oproep. Omdat ik uitgebreid heb meegeschreven aan het hoofdstuk Toerisme (de paragraaf over Toerisme en Politiek is van mijn hand;  daarover een andere keer meer) geef ik het hier graag door.

Ruim 350 mensen hebben in de periode september 2010 tot maart 2011 samengewerkt aan het unieke project ‘Our Common Future 2.0’ (OCF 2.0). Het resultaat van dit crowdsourcingsproject wordt op 20 mei a.s. tijdens de OCF-conferentie in Arnhem gepresenteerd (www.ocfconferentie.nl ). Naast een populair geschreven boek worden 19 deelrapporten gepresenteerd. Het boek met een kanariegele kaft en barcode met daarop de titel Duurzaam, Denken en Doen is een open uitnodiging aan iedereen die met duurzaamheid aan de slag wil. De inhoud is een inspiratiebron waaraan de lezer zich kan laven en waar hij/zij zich door kan laten inspireren. De 350 co-auteurs roepen al hun relaties en de media in ons land op om deze boodschap zo groot mogelijk te verspreiden. Doet u mee?

Logo OCF2Hoe is het project ontstaan

De initiatiefnemer van dit project is Jan Jonker, inmiddels hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) en nummer 45 in de duurzame Top 100 van Trouw. In 2012 is het 25 jaar geleden dat de VN, onder leiding van mevrouw Gro Harlem Brundtland het boek Our Common Future presenteerde. Sinds 1987 is er veel gebeurd op het terrein van duurzaamheid. Dit onderwerp is in steeds meer geledingen van de maatschappij doorgedrongen. Jan Jonker was gefascineerd door deze uitgave en de maatschappelijke discussie. Hij heeft in de afgelopen jaren met vele uiteenlopende contacten, zoals studenten, bedrijven en collega’s gesprekken over duurzaamheid gevoerd. Steeds kwam weer de behoefte naar voren om te komen tot aangepaste vergezichten, handelingsperspectieven én een concrete oproep tot actie.

Duurzaamheid staat anno 2011 breed in de belangstelling. Het is in 2012 vijfentwintig jaar geleden dat de commissie Brundtland haar duurzame visies met de wereld deelde. Daarom vond Jan het juist nu een inspirerend experiment om deze vraag eens niet alleen aan wetenschappers voor te leggen, maar juist breed maatschappelijk te bevragen. Daarmee initieerde hij het crowdsourcingsproject OCF 2.0.

Speciaal voor dit project is de Stichting Our Common Future 2.0 opgericht. Op de website www.ourcommonfuture.nl kunt u daarover alles lezen. De inzet van meer dan 350 vrijwilligers, aangevuld met vele kleine en grote gulle giften van bedrijven, instellingen en fondsen heeft uiteindelijk geleid tot de publicatie van een inspirerend boek, 19 lijvige deelrapporten, een eigen website en de organisatie van een landelijke conferentie op 20 mei a.s. in de Eusebiuskerk te Arnhem. Zie ook bericht Event Our Common Future 2.0 op 20 mei.

De resultaten van dit unieke project

Verdeeld over 19 themagroepen schreven driehonderdvijftig enthousiaste mensen 19 deelrapporten, in een tijdsbestek van drie maanden. Met deze basisinformatie is een nieuw team van 50 redacteuren aan de slag gegaan om een populaire uitgave te schrijven. Het boek met de titel ‘Duurzaam, Denken en Doen’ wordt, als u dat wilt, ook aan u uitgereikt op 20 mei, tijdens het slotcongres van dit crowdsourcingsproject. Bijna alle themagroepen zullen deze dag ook hun resultaten/deelrapport presenteren.

U doet toch ook mee?Alle mensen die meewerkten aan dit project denken na over onze gezamenlijke toekomst. In 1987 schreef Gro Harlem Bruntland: ‘De grootste uitdaging van ons allen zal zijn om elkaar geïnspireerd te krijgen om er ook echt mee aan de slag te gaan!’. De inspirerende vergezichten, de vele tips én de met u gedeelde inzichten zijn een open uitnodiging aan u om mee te doen. Onze wereld van morgen wordt bepaald door onze inzet vandaag. Laat de bal verder rollen en speel met ons mee!!

Wat kunt u zoal doen?

  • Schrijf u nu in voor de OCF Conferentie op 20 mei www.ocfconferentie.nl;
  • Stuur dit bericht door aan al uw relaties in uw verschillende netwerken;
  • Plaats deze oproep in uw dagblad, weekblad, tijdschrift of op uw online medium;
  • Plaats hier vast een bestelling voor het boek
  • Vraag om een interview met Jan Jonker;
  • Twitter de conferentiedatum (20 mei) en de site www.ocfconferentie.nl aan a luw volgers;
  • Bel bij de buren aan en nodig hen uit voor een duurzaam dagje Arnhem (20mei);
  • Organiseer uw netwerkbijeenkomst op 20 mei in de Eusebiuskerk in Arnhem;
  • Nodig al uw duurzame relaties uit voor een inspirerende dag (20 mei in Arnhem);
  • …… laat u raken door alle energie en kom in actie.

Meer info…www.ourcommonfuture.nl

Volg OCF 2.0 ook via HyvesTwitterFacebook en LinkedIn

Tot slot …. Kom in actie en schrijf u in via www.ocfconferentie.nl

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Nienke de Pauw. media@ourcommonfuture.nl
Tel. 024-3611843

Poster Toerisme en Politiek, OCF 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *