Zinloos en eigenaardig ongeval – getuigen gezocht

Grote schade aan klassieke motoren

Inge en ik beleefden een bijzonder leuk motorweekend op het Noord-Franse circuit van Croix-en-Ternois, samen met motorvrienden en de Yamaha XS650. Wel moesten we vroegtijdig stoppen door een opnieuw gescheurde uitlaatbocht, net als tijdens de TT van Vlagtwedde in 2010. Och, dat repareren we wel weer. Over deze circuitdag voor sportmotoren uit de jaren zeventig misschien een andere keer meer. Kijk in elk geval even op www.70cyclerun.be, dat geeft een indruk.

De ravage bij afrit 2 van de E19. Foto © Inge van Hesteren

Getuigen gezocht

De terugweg naar Nederland kende een raar slothoofdstuk, met een uiterst eigenaardig ongeval. Tussen Antwerpen en Breda, op de razend drukke Vlaamse snelweg E19, verleenden we bijstand aan een ontredderde motorvriend. Om privacyredenen noemen we hier niet zijn ware naam. Hier noemen we hem Piet. Hij was bij een ongeluk betrokken geraakt, tengevolge van een wraakactie van een wegpiraat. We zijn op zoek naar getuigen!

Het was zondagavond 15 mei, rond een uur of acht. Met een gangetje van negentig kilometer per uur sudderden Inge en ik met onze kampeerauto rustig richting Nederland. We passeerden net de afrit nummer 2 (Loenhout, niet ver van de Nederlandse grens) toen we elkaar aanstootten: “Wat is daar nou gaande op de vluchtstrook?”

We zagen een man, die geknield zat te trekken aan een aanhanger. Was het een bed, dat daar op de weg lag? Nee, in het voorbijrijden werd het pas duidelijk: “O jee, stoppen! Die man kennen we! Het is Piet!”, riep ik tegen mijn vrouw. “Allebei de motoren liggen naast de aanhanger over straat!”

Grote schade aan de motoren en de auto. Foto © Inge van Hesteren

Ravage op de snelweg

Inge maakte een noodstop en we draafden terug. Daar vonden we onze motorvriend Piet, ontredderd temidden van een enorme ravage. De ene motor stond rechtop zijn neus, met het achterwiel door de achterruit van de auto, de andere lag half onder de wielen van de aanhanger. Overal motoronderdelen, glas en een onontwarbare spaghetti van spanbanden. Op enkele decimeters afstand raasden de trucks voorbij. Dat kon zo niet blijven. “Piet! ga weg van die plek! Denk aan het verkeer!”

Het lukte ons om de geëmotioneerde Piet naar een veiliger plek te halen, totdat de Vlaamse verkeerspolitie arriveerde. Die waarschuwde het drukke verkeer tot voorzichtigheid met blauwe zwaailichten. De bereidwillige en kordate heren hielpen ons om de beschadigde machines en de aanhanger uit de knoop te halen. Na een tijdje stonden de motoren zo goed en kwaad als het ging weer op de aanhanger. Die was gelukkig niet al te zeer beschadigd. De bestelauto van Piet miste helaas wel de achterruit. Dat konden we voorlopig verhelpen met vuilniszakken en ductape.

Een gevaarlijke situatie op de drukke E19. Foto © Inge van Hesteren

Zinloos geweld

Wat een schade aan die twee motoren. Zinloos geweld, zo begrepen we na een tijdje, toen Piet voldoende tot rust was gekomen om het verhaal te vertellen. Het ongeval bleek te zijn veroorzaakt door een plotseling afremmende wegpiraat! Wat was er dan gebeurd? Net als wij was Piet rustig op weg naar huis. Plotseling werd hij aan de rechterkant, via de vluchtstrook en met hoge snelheid gepasseerd door een blauwe Audi A3. Begrijpelijk dat hij daarvan schrok en dat hij reageerde zoals vele anderen ook zouden hebben gedaan: hij knipperde met zijn koplampen. Dat schoot de Audichauffeur kennelijk in het verkeerde keelgat. Zoals je wel vaker meemaakt als je dergelijke heren op hun pik trapt ging deze persoon vlak voor de auto van Piet rijden, om vervolgens hard te remmen. Onze vriend kon nog net op tijd voorkomen dat hij achterop de Audi botste, maar moest wel uitwijken naar de vluchtstrook. De wegpiraat deed hetzelfde en stond nogmaals op zijn rem. Onze motorvriend kon niet anders dan opnieuw zo hard mogelijk  te remmen.

Daardoor begon de aanhanger van Piet  te slingeren, de motoren werden van de aanhanger afgeworpen en in een regen van vonken kwam de combinatie tot stilstand. Uiteraard reed de veroorzaker van het ongeval snel verder. Kort daarna kwamen wij voorbij. Het vervolg van het verhaal staat hierboven beschreven.

De Belgische verkeerspolitie heeft proces-verbaal opgemaakt. Foto © Festina Lente, Inge van Hesteren

Kenteken bekend

Piet heeft de tegenwoordigheid van geest gehad om het kenteken van de blauwe Audi te noteren. De dader is dus bekend! Belangrijk voor Piet, want zijn auto en motoren hebben voor duizenden euro’s aan schade opgelopen.  Maar zonder getuigen kan niet vastgesteld worden waar de schuldvraag ligt en heeft Piet geen zaak! Dus wie heeft dit gezien? Meld u alstublieft bij ons, dan kunnen we dit doorgeven aan de politie. Wie weet kunt u ons ook helpen door ons te wijzen op veelgelezen Vlaamse nieuwssites in de regio Antwerpen.

Klik hier voor de precieze plaats van het ongeval.

Als u ons verder kunt helpen, mailt u dan naar festinalente[at]planet.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *