2012 en verder – 2

Innovatie, digitale infrastructuur – en Friesland

In mijn twee vorige blogs Innovatieplannen 2012 en 2012 en verder ging ik in op de innovatieambities voor volgend jaar. Hier volgen er nog enkele.

Ameland en Schiermonnikoog Online

Het in 2011 ontwikkelde en uitgerolde KNID-Toerisme-abonnement voor vakantieaccommodaties gaan we verder uitbouwen. Het abonnement biedt speciale internetprijzen voor de verhuurders van bungalows, appartementen en stacaravans. Daarmee kunnen zij de toenemende vraag daarnaar van hun klanten beantwoorden. Een belangrijke innovatieve extra:  er is een zogenaamde ‘landingspagina’ aan de internettoegang gekoppeld. Zodra de vakantieganger zijn laptop aanzet verschijnt eerst een webpagina met aantrekkelijke informatie over zijn vakantielocatie.

De ambitie: méér aansluitingen op Ameland, een start op Schiermonnikoog en een begin met vakantieaccommodaties op het vasteland.

Langs weg, sloot en vaart: Beleef Dokkum - en Fryslân

Draadloos internet in Friesland

Toen me de eerste maal door Amelander ondernemers werd gevraagd of het mogelijk was om het hele eiland te voorzien van draadloos internet zei ik ‘ja’. Toen men me vroeg wat het zou kosten, moest ik erkennen dat het om verscheidene tonnen zou gaan. Daarmee was het plan bij voorbaat niet haalbaar. Intussen is er echter een alternatief.

We gaan gebruik maken van bestaande plekken, waar Kabel Noord al internet de meterkast inbrengt. Dat zijn er bijvoorbeeld op Ameland tientallen, zo niet honderden. In die meterkasten hangen steeds vaker modems met draadloze functionaliteit. Waarom niet deze toegangspunten inzetten voor een gemeshd eilandnetwerk? We verbinden de ‘nodes’ met een eigen, parallelle SSID,  behulp van de wifi-accesspoints van KNID Toerisme, aangevuld met draadloos internet via straatkasten en wijkcentrales.  Of het gaat lukken kunnen we nu nog niet overzien, maar we gaan het zeker uitzoeken.

Locaties: Visserijhaven Lauwersoog, de eilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Disseminatie draaiboek Beleef Dokkum

Het draaiboek van Dokkum Online willen we toepassen voor Beleef Damwoude, Beleef Kollum, et cetera. WSe hebben het niet alleen over het draadloos internet voor toeristen, maar vooral ook over de landingspagina met tijd- en locatiegebonden informatie, de koppeling aan iPhone- en Android-apps, QR-codes en augmented reality met Layar.

Digitale Agenda Fryslân

De provincie Fryslân heeft erg zijn best gedaan om in Brussel op de lijst van Neelie Kroes’ drie topregio’s voor haar Digitale Agenda Europa terecht te komen.  Fryslân wordt één van de proeflaboratoria voor ruraal Europa. Goed gedaan, Willem Reek. Noordoost-Fryslân, dat moet vervolgens de proeftuin worden voor de Digitale Agenda Fryslân. Het gaat in dit concept om infrastructuur en om het koppelen van provinciale en regionale ambities aan de Europese van Neelie Kroes.

Fryslân Kulturele Haadstêd 2018

Noordoost-Friesland moet aanhaken bij het provinciale initiatief. Leeuwarden wordt de trekker, maar kan niet zonder satellieten. Eén ervan wordt Dokkum, als een van de Elfsteden. De regio Noordoost-Friesland onderscheidt zich door samenwerking en nieuw élan. We verbinden dat met hoogwaardige digitale infrastructuur van Kabel Noord en leggen verbanden met de Digitale Agenda Fryslân. Uiteraard is Noordoost-Friesland een brandpunt van actie.

Lees ook:

2012 en verder

Innovatieplannen 2012

2012 en verder – 2

De virtuele bibliotheek

Rural Game Engine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *