Lancering digitale diensten Burum

Burum, woensdagavond 7 december, dorpshuis Toutenburg.  
Marcella Jansen van de Gemeente Kollumerland geeft c.a. een overzicht van de stand van zaken van ‘Smart Rural Network Society’ en het Digitale ‘Dorpshuis Nieuwe Stijl’. Aansluitend volgt de presentatie van het digitale dorpsplatform en demo’s van een groot aantal digitale zorgtoepassingen. 

Een Dorpshuis Nieuwe Stijl is in aanbouw, samen met het dorp. Met behulp van innovatieve ICT-toepassingen proberen we voorzieningen en diensten weer beschikbaar te maken voor Burum. Op die manier behouden we de leefbaarheid, misschien kunnen we die zelfs verbeteren.

Het Dorpshuis Nieuwe Stijl begint met een Interactief digitaal platform, een Zorgproject en een Virtueel Loket. Naast de Zorg er is meer mogelijk: met overheids- en winkeldiensten, of hulp en contact tussen bewoners.

Dorp Burum laat zich http://caire.nu uitleggen.

Enquête

Eind 2010 hebben we samen met Partoer CMO Fryslân een enquête gehouden in Burum. Aan de inwoners vroegen we aan welke diensten en voorzieningen zij in hun eigen dorp behoefte hadden. 

Dit leverde veel suggesties op: een dorpswebsite, die ook via televisie kan worden bezocht; een afdeling van Seniorweb, die zorgt dat ook ouderen veilig en vertrouwd mee kunnen doen op internet; bezorging van boeken en boodschappen bij het dorpshuis; een website die burenhulp organiseert; een digitaal loket in het dorpshuis om bijvoorbeeld personeel van de bank, belastingdienst, supermarkt of thuiszorg te kunnen spreken. Andere zaken die genoemd werden: online boodschappen doen of lenen van bibliotheekboeken via televisie of website, en een website om autoritten te delen of klussen te ruilen met anderen.

Joanneke Holtrup van Thuiszorg Het Friese land legt uit hoe Zorg op Afstand met de beeldtelefoon van Nijfinster werkt.

Zorg

7 december stond in het teken van het zorgproject.

De afgelopen manden is de Werkgroep Zorg met de uitkomsten van de enquête aan de slag gegaan, onder leiding van Trees Flapper. De werkgroep maakte een selectie van digitale technieken en presenteerde deze tijdens de avond:

  • 50plusnet
  • Caire.nu
  • Zorg op Afstand
  • Mijngezondheid.nl
  • Op afstand meten van bloedglucose, gewicht en bloeddruk
  • Preventie overgewicht
De Burumer Jan Zijlstra heeft met behulp van Ning het Digitale Platform Burum ingericht.

Op het digitaal platform Burum kunnen mensen uit Burum meer informatie vinden en met elkaar discussiëren over welke digitale diensten mogelijk en zinvol zijn op het gebied van zorg. Ze kunnen hun mening geven op het digitale platform, bijvoorbeeld via het forum. Zo werken ze met ons aan het inrichten van een ideaal dorpshuis. Een centrum van baksteen zoals het er al is, en een centrum digitaal zoals het daarnaast kan ontstaan.

Ongeveer 35 Burumers bezochten de informatieavond

Alle foto’s © Kabel Noord, Gijs van Hesteren

Engelstalige versie van dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *