Onderzoek naar recreatief internet

NHL-studente Geertje Visser heeft de afgelopen maanden onder eigenaren van Amelander vakantiewoningen onderzoek  verricht naar hun tevredenheid met het toerismeabonnement van Kabel Noord.  Ergens eind januari zal zij de resultaten presenteren. Het gaat om individuele vakantieaccommodaties, die gebruik maken van speciaal op de toeristische branche gerichte internetaansluitingen. De modems zijn over het algemeen geplaatst bij leden van de V.P.V.A., de Vereniging van Particuliere Vakantieondernemers Ameland. Ook bij niet-leden hangen de modems overigens. Het gaat bijna overal om individueel gesitueerde locaties, die niet bij een bungalowpark behoren.

Meerwaarde en break-even

Bemoedigende onderzoeksresultaten, zo op het eerste gezicht. Men kon zich vinden in de procedures en men vindt dat de internetaansluiting – die immers gratis internet biedt aan de huurders –  meerwaarde geeft aan het aangeboden product.

Alle indieners van een ingevuld enquêteformulier krijgen van Geertje een unieke Kabelnoord-USB-stick toegestuurd. Het is een heel werk. Foto Gijs van Hesteren

Ook Kabel Noord is best tevreden over de voortgang. Zo’n 120 aansluitingen zijn er intussen gerealiseerd, boven verwachting eigenlijk, gezien een nogal aarzelend begin in april 2011. De voorgangers van Geertje Visser, de studenten Bedrijfseconomie Grada Herrema en Ieteke Bosma, rekenden voor ons uit waar het break-even-moment lag voor deze ICT-innovatie. Dankzij hen weten we dat we daar niet ver meer vanaf zijn. Heel belangrijk, een sluitende exploitatie is van groot belang voor een levensvatbare innovatie! Daarom durven we het aan om het aantal aansluitingen op Ameland verder uit te breiden, en ook willen we kijken of we Schiermonnikoog of andere plekken erbij kunnen betrekken. 

Landingspagina

Bovendien willen we in samenspraak met de VVV en met de VPVA onderzoeken, of de internetambities van de VVV en van de VPVA elkaar misschien versterken. Wie weet kan samenwerking leiden tot een veel innovatiever gebruik van de mogelijkheden van de zogenaamde ‘landingspagina’, die automatisch is gekoppeld aan het inloggen in de vakantiehuisjes. Deze ‘pushpagina’ werkt net zoals de webpagina die je te zien krijgt als je op een publieke wifi-hotspot probeert in te loggen. Maar we willen dat de pagina méér is dan alleen een plek om gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Het verschijnen van de webpagina is een uitgelezen moment op tijd- en locatiegebonden informatie op een niet-irritante manier aan te bieden. We hebben daarmee veel ervaring opgedaan in het project ‘Beleef Dokkum Online’. Geholpen door Europese en provinciale fondsen ontwikkelden we zo’n pagina, in samenwerking met onder meer de winkeliers van Dokkum, Eurogroup Consulting, Speak, MediaCT en Nofcom. Zie www.beleefdokkum.nl

Een draadloos eilandnetwerk?

We zijn daarnaast aan het onderzoeken of we misschien alsnog een begin kunnen maken met een draadloos eilandnetwerk.  Het zou een pilot kunnen worden voor een netwerk dat we over heel ons werkgebied uitrollen. We denken erover om de straatcentrales in te zetten als wifitoegangspunt. Dat zal het aantal – dure – losse masten met accesspoints beperken.

Het was een heel werk, maar de zending kan op de post. Foto: Geertje Visser

Mensen als de Tolberter Bert Vorenholt, met wie we in het verleden hebben samengewerkt, of de Amelander Jan Spoelstra opperden meerdere malen, dat de toegangspunten in de meterkasten van de bungalowverhuurders behulpzaam kunnen zijn als onderdeel van een gemeshd wifinetwerk. Een boeiende gedachte; er zijn nog veel kwesties, bijvoorbeeld technische en financiële, maar er zijn al voorbeelden bekend van uitgebreide uitrol. Bijvoorbeeld: het openstellen van ‘homespots’ door Telenet en Belgacom. Zie Telenet wil half miljoen homespots van klanten openstellen en Belgacom zet fon-netwerk automatisch aan bij vdsl2-klanten.

De penetratie van mobiele internetdevices is in ons land erg hoog. Vooral in recreatiegebieden, maar ook elders, vinden gebruikers het aantrekkelijk om op Wifi te gebruiken in plaats van mobiele 3G-netwerken, gezien de duurder wordende data-abonnementen.
Zoiets kan ook gaan dienen voor ‘offload’. Een gemeshd wifinetwerk is interessant als “offloadnetwerk” voor de grote 3G-telco’s. Deze bedrijven werken hard aan ontwikkeling van het door middel van Wifi ontlasten van hun 3G netwerk. Kabel Noord zou met een breed dekkend draadloos netwerk een krachtige offloadmogelijkheid kunnen aanbieden.

Project Ameland Online

Het zijn allemaal zaken die elkaar wederzijds versterken, maar deze concepten staan of vallen met de bereidheid van Amelanders om erover mee te denken. Tot nu toe hoor ik alleen maar positieve geluiden; dat geeft de burger moed. Dus, wordt het tijd voor een tweede stap: hoe gaan we het doen? Is het écht mogelijk, wat we willen? Wat gaat het kosten? Wie gaat dat betalen? Tijd om over een project na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *