Virtuele dorpscommunity: hou het simpel

Het was onderhand een lastige kwestie geworden, dat platform voor het dorp Burum. Een platform? Voor een helicopter of zo? Nee, het gaat om iets anders, iets virtueels: een internetplatform, een dorpswebsite, een dashboard, een digitaal dorpshuis, een Facebook-achtige pagina om dingen met elkaar te delen, kortom: een trefpunt voor de dorpsgemeenschap.

Enkele experts aan het werk. V.l.n.r.: Oscar Rietkerk (TNO), Sjoerd de Vries (NHL) en Eric Voigt (NHL). Foto: Marriët Trip.

Waar zit zo’n dorp eigenlijk op te wachten? De meningen liepen uiteen. “Het is een krimpdorp met veel ouderen!”, zei de een. “Daarom moeten er toepassingen komen voor zorg op afstand, domotica, mantelzorg, thuiszorg.” Een ander vond dat de inwoners niet allemáál zielig waren en dat er een bibliotheek met e-readers zou moeten komen, een virtuele supermarkt, een klussenruildienst. Iedereen heeft een beetje gelijk, natuurlijk. Het ‘Digitale Dorpshuis Nieuwe Stijl’ moet multifunctioneel zijn, net zoals het bakstenen dorpshuis dat is.

Tûke Plattelâns Netwurk Mienskip

Wij van Kabelnoord zijn vanaf het begin bij het project betrokken via Vital Rural Area, het Interregproject van de Noordoost-Friese gemeenten. In het kader van het Werkpakket 3 zoeken we in het deelproject Smart Rural network Society mee naar behoud en terugbrengen van maatschappelijke en commerciële diensten. In dit weblog schreef ik er al vaker over; zie de Burumpagina’s.

Marcella Jansen (gemeente Kollumerland c.a. en één van de experts, Petra Spithorst. Foto: Marriët Trip.

Enfin. De voortgang in de loop van 2011 vonden we een beetje traag; ongeduldig als we zijn hadden we een plaatselijke ICT’er de opdracht gegeven om op basis van het white label communityplatform van de firma Ning een voorzetje te doen voor een internetplek, waar de Burumers alvast een poging konden doen tot plattelandsvitaliteit. Dat is www.burum.info/digitaalplatform geworden.

Vanaf toen ging de energie eventjes niet meer naar de voortgang van het plan of naar het dorp en zijn bewoners, maar naar de organisatie, de technologie en de experts. Hoezo experts? Deze mensen waren in de visie van de opdrachtgever (de provincie Fryslân)  nodig om te beoordelen, of een Ningplatform wel voldoende geschikt was voor de beoogde opschaling en disseminatie. Was ‘Ning’ wel veelzijdig en krachtig genoeg? Was er misschien een heel ander technisch uitgangspunt nodig?

Expertmeeting

Natuurlijk ging ik eerst mopperen. We zijn aan het innoveren, mensen! Dan kan je niet van te voren alles zeker weten. Dat moet je niet willen! De eeuwige spagaat tussen de dynamiek van de overheid, de zorgsector versus die van de markt.

Aan de andere kant: het waren eigenlijk geen slechte vragen. Dus besloten we tot het beleggen van een expert meeting. Begin maart bogen vijf deskundigen zich vervolgens over het vraagstuk, tijdens een bijeenkomst in Stenden University Hotel. De uitkomst? Hou het simpel, staar je niet blind op technologie,  houd er rekening mee dat de wereld verandert, ga vooral samen met het dorp en de inwoners aan de slag. Okee, dat gaan we doen.

Mindmappen

Nu nog dit: graag deel ik met u de mindmaps, die tijdens de meeting zijn gemaakt door Marriët Trip van Leren Verbeelden. Marriët vindt dat er teveel gecommuniceerd wordt door middel van het woord en te weinig met beelden. Daar doet ze gewoon iets aan!

Klik voor afbeelding op ware grootte. Mindmap © Marriët Trip / Kabelnoord

Klik voor afbeelding op ware grootte. Mindmap © Marriët Trip / Kabelnoord

 En een vergadertip: Stenden University Hotel. 

1 reactie op “Virtuele dorpscommunity: hou het simpel

  1. Het was een bruisend geheel, boeiende materie en boeiende discussie en boeiende mensen. Ik vond het mooi om hier mijn bijdrage met beelden te mogen doen. Bedankt Gijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *