Koffie en beeldbellen in Het Bolwerk

Afgelopen najaar begon onderzoeker Ewoud van der Wal met het verkennen van de belangstelling voor het fenomeen ‘Beeldbellen’. Zijn doelgebied was Noordoost-Friesland, zijn opdrachtgever was de regionale nutskabelaar Kabelnoord. Dochterbedrijf NijFinster zet beeldbellen al geruime tijd in voor ‘Zorg op Afstand’ met welzijns- en thuiszorgorganisaties. Het lijkt op Skypen, maar voor de niet-digitale doelgroepen wordt er gebruik gemaakt van beeldtelefoons. Ewoud probeert er achter te komen of mensen buiten het zorg- en welzijnscircuit ook interesse hebben in die beeldtelefoons.

In de hal van Welzijnsstichting Het Bolwerk.

Daarvoor reist hij rond door Noordoost-Friesland. Hij stuurde enquêtes rond, ging zelf langs de deuren, hij nodigde zichzelf uit bij thema-avonden in de kleine dorpen en gisteren had hij een videoconferencing-stand ingericht bij de welzijnsstichting in Dokkum.

Reacties op beeldtelefonie

In de loop van de middag zocht ik hem op. Ewoud vertelt: “De eerste reacties zijn positief. De bezoekers vinden de techniek erg interessant en fijn. Zij zien zeker iets in beeldcommunicatie. De beeldtelefoon als toestel is bij hen minder populair. Een PC of tablet heeft duidelijk de voorkeur.”

“Voor computers en Skypen heb ik het veel te druk!”

Hoe het ook zij, aanloop bleek er voldoende te zijn. Tussen het klaverjassen en biljarten door genieten de Dokkumers van hun koffie aan tafel bij Ewoud, die de gelegenheid waarneemt om hen uit te vragen over hun mening over zijn stand. Hij stelt goede vragen en door zijn open houding heeft men er geen enkele moeite mee om hem van serieuze antwoorden te voorzien.

Uitleg blijkt vaak wel nodig.

Binnenkort reist Ewoud naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. Wie weet hoe er daar tegenaan wordt gekeken. De fysieke barrière van de Waddenzee versterkt wellicht de urgentie van beeldcommunicatie .

Twijfels bij het apparaat, maar interesse in beeldcommunicatie.

Wie kan in de toekomst kijken?

Er zijn twijfels, maar toch kan beeldbellen via een stand-alone beeldtelefoon iets toevoegen. Veel mensen denken bij beeldcommunicatie direct aan Skype, Facetime of Google+. Dat kan je doen via een PC, Mac, smartphone of tablet. Maar er bestaan grote groepen mensen die niets hebben met computers en tablets. Voor hen zijn deze telefoons met een beeldscherm bedoeld. De toekomst kan nu twee kanten opgaan: het beeldbellen en ook het audiobellen via telefoons is een uitstervend verschijnsel, óf over een jaar of tien worden telefoons standaard met een beeldscherm geleverd en we weten niet beter.

Ewoud van der Wal: “Eerste reacties positief, maar beeldtelefoon minder populair.”

Alle foto’s © Kabelnoord, Gijs van Hesteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *