Samen sterk voor werkervaringsplekken in Noordoost-Friesland

Hylke Jan Ellens opent als dagvoorzitter de bijeenkomst. Foto: Kabelnoord, Gijs van Hesteren.
Hylke Jan Ellens opent als dagvoorzitter de bijeenkomst. Foto: Kabelnoord, Gijs van Hesteren.

Persbericht ‘Het beste idee…’

Marianne Reitsma, projectleider bij Kabelnoord, stelde het volgende persbericht op over de werkconferentie ‘Het Beste Idee…’.

Afgestudeerd en dan aan het werk… Voor veel jongeren is het lastig met de arbeidsmarkt van tegenwoordig. Te weinig werkervaring is meestal de reden. Ook in Noordoost-Friesland zijn weinig arbeidskansen voor hoger opgeleide jongeren.

Kabelnoord organiseerde voor het project ‘Werkervaringsplekken in Noordoost-Friesland’ op woensdag 6 maart de werkconferentie ‘Het beste idee…’ in het Innovatiehuis Lauwersdelta te Buitenpost. Tijdens de werkconferentie zijn er drie scenario’s gepitcht. Hoe implementeren we dit project in Noordoost-Friesland? Ondernemers, lokale overheden, onderwijs en studenten wisselden van gedachten tijdens brainstormsessies.  Op welke manier we werkervaringsplaatsen aan moeten bieden, daar kwamen zij niet direct uit. Samenwerken, dat is het sleutelwoord voor de komende periode!

Presentaties en pitches

Marianne Reitsma, projectleider en gangmaker van deze conferentie.
Marianne Reitsma, projectleider en gangmaker van deze conferentie.

Douwe Heeringa gaf zijn interessante visie op de problematiek. Hoe zit het met de beperkte kansen voor hoger opgeleide jongeren op de arbeidsmarkt van Noordoost-Friesland? Daarnaast presenteerden de soortgelijke initiatieven ‘Battle of Fryslân’ en ‘Startership Groningen’ zich. Vervolgens zijn er drie pitches gegeven. Welke aanpak zou het beste zijn? Het opzetten van een eigen uitzendbureau? Samenwerken met een lopend initiatief? Of het project inbedden bij een uitzendbureau zoals Randstad, of Start?

De meningen liepen uiteen tijdens brainstormsessies die volgden. Een gedeelde passie voor de regio en het vraagstuk kwam sterk naar voren. Er is geen scenario gekozen, maar voor de toekomst van het project is samenwerken van belang. ‘We hebben interessante en inspirerende dingen gehoord en daar kunnen we verder mee! Daarbij willen veel partijen actief meewerken aan het project en dat is een mooi resultaat!’ aldus de projectleider, Marianne Reitsma.

De werkconferentie werd mede mogelijk gemaakt door Kabelnoord, Innovatiehuis Lauwersdelta, PTH Groep, Douma Reclamedingen en AJ Catering.

Project werkervaringsplekken in Noordoost-Friesland

In tafelgesprekken werden de scenario's verder uitgediept.
In tafelgesprekken werden de scenario’s verder uitgediept.

Voor afgestudeerden is het tegenwoordig lastig om aan werk te komen. Het gebrek aan werkervaring zorgt vaak voor afwijzingen bij sollicitatieprocedures. Het doel is om hoger opgeleide jongeren in de regio Noordoost-Friesland een werkervaringsplek aan te bieden. Zij kunnen op deze manier hun CV aanvullen. Daarnaast kunnen zij een oplossing bieden voor knelpunten binnen organisaties. Veel organisaties hebben al aangegeven dat zij hier interesse voor hebben. ‘Brain drain’ is een veel besproken kwestie in de regio en kan op deze manier worden aangepakt.

Kabelnoord

Kabelnoord heeft naast het leveren van internet, telefonie en radio ook een maatschappelijk doel: participeren in de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Noordoost-Friesland.

Tekst: Marianne Reitsma.
Foto’s tenzij anders vermeld: Stefan Martens.
Meer foto’s: zie album.

 

1 reactie op “Samen sterk voor werkervaringsplekken in Noordoost-Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *