Takeshi Yamada per motor de wereld rond

COMILLAS – Iets ten westen van de Baskische stad Bilbao stopt een bestofte motorrijder vlak voor onze camper. Het uitzicht is inderdaad de moeite waard. Rotskust, branding, de Golf van Biskaje als achtergrond. Het kenteken is Japans, dat valt op. Drie maanden is Takeshi Yamada al onderweg. Via Siberië en Rusland is hij in West-Europa terecht gekomen. Het merendeel van de motorrijders in Nederland bezit een machine van Japanse makelij, maar Yamada is helemaal niet chauvinistisch; hij geeft de voorkeur aan een Europese Triumph.

Tekst en foto’s: © Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren

Den Oever-Bergues-Poitiers-Lekeitio-Bilbao-Comillas-Santiago 330-ua-1024t

“Gewoon, ik ben gaan reizen omdat ik meer van de wereld wilde zien!” vertelt hij ons desgevraagd. “Waarom met de motor? Dan sta je het meest in direct contact met de omgeving. En omdat ik motorgek ben natuurlijk. 

Intussen heb ik 18.000 kilometer afgelegd met deze allroad. Afgezien van een paar lekke banden heeft hij me niet één keer in de steek gelaten. Hij rijdt heerlijk en onderweg was hij opgewassen tegen alle soorten terrein. Het is fantastisch om met een motor zo’n reis te maken. Overal heb je aanspraak, overal maak je vrienden.”

Daarvan getuigt Yamada’s helm, die overdekt is met handtekeningen. En van al die afgelegde kilometers getuigen zijn zijkoffers en valbeugels, die nogal wat sporen van valschade vertonen.

“Tja, het wegdek was ruig op sommige plaatsen. Gelukkig geen letsel of echte schade. Het hoort erbij, denk ik. Ik ben nu onderweg naar Portugal, waar ik enkele Facebook-vrienden wil opzoeken. Voordat het echt winter wordt, hoop ik Nederland of België te bereiken. Daar wil ik mijn motor stallen. Ik vlieg terug naar huis en in het voorjaar kom ik terug om mijn tocht te vervolgen. Waarnaartoe, dat weet ik nu nog niet.”

Dus let op: binnenkort kan je wellicht een geblutste Japanse Triumph voorbij zien komen op de Belgische of Nederlandse wegen. Let op de berijder met zijn gele helm!

Den Oever-Bergues-Poitiers-Lekeitio-Bilbao-Comillas-Santiago 343-a-1024t

Den Oever-Bergues-Poitiers-Lekeitio-Bilbao-Comillas-Santiago 337u-1024s

Den Oever-Bergues-Poitiers-Lekeitio-Bilbao-Comillas-Santiago 342-ua-1024t

Tekst en foto’s: © Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *