Timmerwerkplaats Harlingen zoekt locatie

Jacobien van Heuven voor de laatste maal bij de voordeur van de oude locatie aan het Oud Jaagpad: “Ik sluit nu een deur die meer dan twintig jaren voor alle mensen uit Harlingen en omliggende dorpen open heeft gestaan. We hopen dat er elders in de stad een deur voor onze stichting zal opengaan.”
Jacobien van Heuven voor de laatste maal bij de voordeur van de oude locatie aan het Oud Jaagpad: “Ik sluit nu een deur die meer dan twintig jaren voor alle mensen uit Harlingen en omliggende dorpen open heeft gestaan. We hopen dat er elders in de stad een deur voor onze stichting zal opengaan.”

Dit artikel verscheen eerder in de Harlinger Courant van 4 november 2014.

HARLINGEN – In de HC-editie van afgelopen vrijdag meldden we het al: de open timmerwerkplaats heeft het pand aan het Oud Jaagpad ontruimd. Per 1 november nam de Maritieme Academie de locatie over. Hoe nu verder met de werkplaats? HC sprak met Jacobien van Heuven, voorzitter van de Stichting Open Timmerwerkplaats Harlingen.

Tekst en foto’s: © Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren

“Inderdaad, de oude locatie hebben we intussen leeg opgeleverd,” laat zij weten. “Het was een hele klus. Nu het klaar is kom ik eindelijk weer eens aan mijn huishouden toe.” Met veel waardering kijken zij en de vrijwilligers van de werkplaats terug op het bezoek van wethouder Hein Kuiken. Vorige week kwam hij even langs om hen een hart onder de riem te steken.

Van Heuven: “Jammer genoeg kon hij niet veel vertellen over het vervolg. Het vinden van een nieuwe plek is niet gemakkelijk. Wij hebben zo onze ideeën en voorkeuren, maar het moet allemaal wél kunnen. Welbeschouwd heeft de gemeente geen verplichting om met ons in zee te gaan, dus het was heel positief dat de gemeente uit alle macht heeft meegeholpen met de ontruiming en met de opslag van de machinerieën. Het grootste gedeelte staat nu voorlopig in de Gemeentewerkplaats en de rest bij particulieren. Voor de beheerders was het echt even slikken. De afgelopen weken waren voor hen een emotionele periode. Je kon zien hoe zij het voorlopige einde van hun oogappel verwerkten, hoe zij hun machines inpakten, voor een laatste maal in de olie zetten, er met hun hand nog éénmaal overheen streken.” 

Vakmanschap van vroeger

De voorzitter van de stichting heeft welomschreven gedachten bij de invulling van een werkplaats als de hunne. “De krachten bundelen, alles wat met WMO-dagbesteding te maken heeft onder één dak, in de eigen woonplaats en met elkaar de kar trekken. Vakmanschap van vroeger bewaren, onderhouden en doorgeven aan een volgende generatie. We hadden nog zoveel andere dingen verder willen uitwerken. Wat ons betreft zelfstandig, zonder dat er geld bij moet. De kans om die doelstellingen waar te maken hebben we eigenlijk nog niet gekregen. Toch jammer dat dit alles nu stil staat, al is dat hopelijk tijdelijk.”

Jacobien van Heuven heeft heus wel begrip voor de knelpunten bij de Maritieme Academie en ziet in dat deze moet kunnen groeien, maar zit nu met de brokken. Zij noemt enkele vervangende locaties, die de stichting samen met de gemeente al heeft bekeken. “Het C-gebouw van RSG Simon Vestdijk aan de Julianastraat bijvoorbeeld. Maar dat gebouw is in het beste geval pas vrij na de zomervakantie en moet dan ook nog aangepast worden misschien. Of misschien is de gymzaal aan de Irenestraat een mogelijkheid.”

Wethouder Hein Kuiken betreurt de situatie. Gaat het echt duren tot na de zomer van 2015, voordat er een oplossing komt? “Zelfs dat is een aanname. Dat we in deze situatie terecht zijn gekomen vind ik bijzonder spijtig. We hebben domweg geen vervangende locatie voorhanden. We doen heel erg ons best om mee te denken. We hebben al veel plekken bekeken en nog wel een paar ijzers in het vuur. Dat is echter allemaal nog onzeker. Het zoeken is veel moeilijker dan gedacht. De locatie moet vrij toegankelijk zijn. Het gaat bovendien om zware machines, sommige meer dan duizend kilo. Die kan je niet zomaar overal plaatsen. Maar het heeft onze aandacht. Er gaat bij ons geen vergadering voorbij zonder dat het onderwerp ter tafel komt!”  

Hout verbindt mensen

Daar houden Jacobien van Heuven en haar bestuur zich aan vast. “Hout verbindt mensen. We hebben een leuke groep vrijwilligers en houtbewerkers, die nu met de handen in de schoot zitten. Heel mooi, zoveel uiteenlopende mensen, die samen één team vormden, ieder met zijn eigen kwaliteiten. Dat vlammetje houden we levend, door minstens éénmaal per maand met de oude hap bij elkaar te komen. Zo hopen we al die kennis en ervaring van het houtambacht te bewaren voor nieuwe generaties. We blijven heus niet alleen afwachten. Zelf zoeken we mee. Daarom doen we hierbij een oproep aan alle Harlingers. Misschien zit er iemand tussen met een goed idee, of met een vervangende locatie voor onze timmerwerkplaats.”

Tekst en foto’s: © Festina Lente, Gijs en Inge van Hesteren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *