Puchfeest met de psycho’s

Jong en oud met Puch en Tomos

HARLINGEN – Zaterdag was het zo ver: het gezamenlijke feest van de Puch en Tomosclub Nederland met de Harlinger Puchpsycho’s. Vooral de wat oudere lezers zullen zich de brommers met de hoge sturen en de grote fietsbellen herinneren. Gedurende het hoogtepunt van het bromfietstijdperk identificeerde vooral de stadsjeugd zich massaal met deze Puch’s en Tomossen. 

Jong en oud houdt van Puch en Tomos.

De Puch werd sinds de jaren vijftig gebouwd in Oostenrijk. In Slovenië bouwde men de één-op-één gekloonde Tomos. Jarenlang zette het publiek de brommers in als boodschappenfiets, maar plotseling, in het midden van de jaren zestig, vond de jeugd in Den Haag en andere grote steden inspiratie in de vrijgevochten film ‘Easy Rider’. In navolging van de Amerikaanse choppers verbouwden zij hun brommertjes tot hun eigen Harley-Davidsonvariant.

Vijftig jaar later laat de zestienjarige Kaj Eversen zich nog altijd inspireren door zijn Puch. “Hij rijdt heel lekker, maar het is ook de tijd van toen die me aantrekt. De muziek, de mode. Ik heb van alles veranderd aan deze Puch. Onder andere een nieuwe uitlaat, de snelheidsmeter, de rem- en koppelingshendels.”

De zestienjarige Kaj Eversen voelt zich volledig thuis op de vijftig jaar oude Puch.

Johan Groepenhoff (62) is evenementenorganisator voor de landelijke Puch en Tomosclub. “We hebben altijd veel bijeenkomsten georganiseerd. De laatste jaren was dit een beetje in het slop geraakt. In 2015 hebben we de draad weer opgepakt. Als landelijke club stelden we ons ten doel om elkaar ieder jaar in een andere provincie te ontmoeten. We begonnen in Breda, vorig jaar was het Vlissingen en nu dus Harlingen.”

Al meer dan een halve eeuw strijden de Tomosrijders en de Puchfans over de voor- en nadelen van de tweelingmerken. Te allen tijde beperken zij zich tot goedmoedige kreten. De voorzitter van de Harlinger Puchpsycho’s Jan Jaspers (44) houdt het bij zijn Tomos.

“Ik ben een echte Harlinger, een ‘ouwe seun’. Vroeger reed ik helemaal niet met deze brommers. Ik had een Zündapp! Tja, ik vind dit veredelde fietsen met een motorblokje. Maar ik kwam regelmatig in het clubhuis van de Psycho’s. Het is een leuke ploeg. ’s Avonds doen we een biertje met elkaar. Op een gegeven moment hadden ze deze ouwe Tomos voor me gekocht en toen moest ik wel lid worden. Ik heb hem nog zelf moeten betalen ook. Ik heb er toch weer een mooie brommer van kunnen maken. Naderhand hebben ze voorzitter van me gemaakt.”

Jan Jaspers: “Elke vrijdag in het clubhuis. Niemand luistert er naar elkaar, maar het is toch gezellig. Altijd feest.”

Jonge ledenaanwas

“Johan kwam bij me met het idee voor een Puchfeest in Harlingen. We hadden elkaar al eerder ontmoet bij andere evenementen. Het was al een hele tijd geleden dat we hier een Puchfeest hadden, dus dit was een uitgelezen kans.”

Johan Groepenhoff: “We betrekken er graag de lokale clubs bij. Heel mooi dat ze er weer zin in hebben gekregen. En heel leuk dat de jongere generaties zich weer interesseren voor onze brommers. Het gebrek aan verjonging van het ledenbestand vormt voor iedere club van historische vervoermiddelen een probleem.”

Tekst en foto’s: Gijs van Hesteren

Dit artikel is eerder verschenen in de Harlinger Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *