De troubadours van de bruine vloot

Dets Laif brengt tweede cd uit

HARLINGEN – Dat Henk Roodbergen – letterlijk – in Friesland verzeild raakte is terug te voeren op een ervaring in de vroege jaren negentig. Het was een weektocht aan boord van de zeiltjalk Courage die hem in aanraking bracht met de bruine vloot. Het was het begin van een liefde die voortduurt tot op de dag van vandaag: voor de oude schepen, voor de schippers en hun maatjes, voor het Wad en uiteindelijk voor Era Copier, die intussen haar leven met hem deelt en de helft is van het folkduo Dets Laif.

Als Era (links) niet zingt en speelt, draagt zij gedichten voor. Over het wad natuurlijk. ‘Stap-glup; stap-glup.’  Foto: Gijs van Hesteren

Door Gijs van Hesteren
Dit artikel verscheen eind mei 2017 in gedrukte vorm in de Harlinger Courant

Van begin tot eind bezingen Henk Roodbergen en Era Copier het varen met de schepen van de historische zeilvloot. De Waddenzee is daarbij heel belangrijk, evenals de havenkroegjes van Harlingen, Vlieland en Terschelling. Niet voor niets heet de nieuwe cd ‘Overal is Wad’. Era zegt daarover: ‘Een woordspeling op ‘wat’ en ‘wad’ die al heel veel gebruikt is. We konden de verleiding gewoonweg niet weerstaan.’

Henk en Era hebben te stellen met nog veel meer verleidingen, getuige hun liedteksten. ‘Baggerzooi’ geniet hun sterke voorkeur, ‘Liefde op Terschelling’ is één van hun liedjes en bij het liedje ‘Tessel’ blijft het van begin tot eind onduidelijk of het nu gaat om het eiland of tóch om een vrouwspersoon. 

Blije zaal

Ze doen het graag, zingen en musiceren. De volledig gevulde zaal ging er volledig voor en zong en klapte blij mee. Tijdens de ceremonie werd de verslaggever naar voren geroepen. Gebruikelijk is het niet dat de auteur in een nieuwsbericht over zichzelf schrijft, maar in dit geval was hij zelf onderdeel van het nieuws. Hij mocht de eerste cd in ontvangst nemen, want het was varend op de tjalk ‘Courage’ van hem en zijn partner Inge, waar Henk Roodbergen het wad had leren kennen. Bijna teveel eer!

De auteur krijgt de eerste CD. Foto: Jan de Jager.

Henk was leadzanger en hij bespeelde met veel inzet zijn twaalfsnarige gitaar. ‘Ik ben begonnen met contrabas in een jazzband en in een volksdansorkest. Mijn grote muzikale liefde is de folk-rock.’
Era zorgde voor de tweede stem en de achtergrondkoortjes. Ze bespeelde allerlei instrumenten, waaronder accordeon, bongo’s, djembé, tinwhistle en melodica. ‘Ik maakte deel uit van theatergroep De Realiteit en trok een paar jaar met de muziekgroep Annie’s M.G. door het land. Als kind al was ik bezig met schrijven, muziek en optreden op straat en tussen de schuifdeuren.’

De cd is klaar. Hoe gaat het Harlinger duo nu verder? Era: ‘Natuurlijk zoveel mogelijk optreden. Tijdens de Vlootdag, de visserijdagen, enzovoorts, voor mensen met hart voor het waddengebied, voor het wadzeilen. We vertellen graag over het geweldige natuurgebied voor onze deur. En we bouwen aan een heerlijke sfeer met elkaar. Buiten en binnen in huiskamers of theaterzaaltjes.’

De cd is verkrijgbaar via 0517 431517 of detslaif@gmail.com en kost 10 euro exclusief verzendkosten. Meer informatie: www.detslaif.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *