Harlinger parkeerondernemer wil camperlocatie voor vijftig campers

HARLINGEN – Van het direct aan het riviertje de Ried gelegen deel van zijn P2-parkeerterrein wil ondernemer Jan Drijfhout een locatie voor een vijftigtal kampeerauto’s maken. Onder de naam De Ried BV exploiteert hij er een parkeerlocatie. Deze is bedoeld als overloopterrein voor ‘eilander blik’, de auto’s van mensen die op vakantie gaan naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Er is behoefte aan meer camperplekken, zegt hij, en over een paar jaar loopt de vergunning van zijn parkeerterrein af. Naar aanleiding van een gesprek liet de gemeente hem weten dat De Ried BV maar met een voorstel moet komen.

Door Gijs van Hesteren

Drijfhout op de plek waar nu nog het eilander blik gestald staat: “Het lijkt mij beter dat de camping moet concurreren met een andere ondernemer zoals ik, dan met een gemeentebestuur.” (Foto: Gijs van Hesteren)

“Het idee van de gemeente om camperplaatsen in te richten aan de Willemshaven vind ik niet zo sterk. Dat is toch lelijk, dat witte plastic op die historische locatie. De mooiste plek van Harlingen! Het is helemaal niet zo moeilijk allemaal”, vindt Jan Drijfhout. “Hier heb ik de ruimte, het is vlakbij de binnenstad en de havens, en je zit toch in een natuurlijke omgeving.”
De altijd enthousiaste ondernemer doelt met dat natuurlijke op de Tuinen van Zorg en Vlijt, die zich op zijn terrein bevinden. Hij steekt veel eigen tijd in het ontwikkelen en het onderhoud van de Tuinen. 

“Het hele stuk hier langs de Ried maak ik ervoor vrij, zodat er al snel een stuk of veertig, vijftig campers kunnen staan. Het hek langs het water haal ik weg. Ik ga voor stroomaansluitingen zorgen. De overige noodzakelijke voorzieningen zijn er al, zoals toiletten en een stortplaats voor chemische toiletten.”

Drijfhout had onlangs overleg op het gemeentehuis. “Er is in het verleden wel eens wat voorgevallen tussen de gemeente en mij, maar ik dacht: ik trek de stoute schoenen aan. Het was een positief gesprek.”

Planologisch inpassen

De gemeente adviseerde hem om een vergunningaanvraag in te dienen. Dan zou de ambtelijke organisatie uitzoeken of het planologisch in te passen was. Voor de inrichting van een dergelijke locatie raadde men hem aan om contact te zoeken met de NKC.

“Logisch dat men positief was. De gemeenteraad heeft onlangs het college opdracht gegeven om uit te zoeken of uitbreiding van camperlocaties mogelijk was. De vijftien plekken bij de Tsjerck Hiddessluizen zijn permanent overbezet. Niet zo vreemd, het is een mooie plek en het overnachtingstarief is laag. Soms staan er wel veertig campers. Eigenlijk zou de gemeente dan moeten handhaven. Dat zou ook wel zo netjes zijn ten opzichte van Camping Zeehoeve, die ook camperplaatsen aanbiedt.”

Inderdaad, de vraagt dringt zich op, waar zouden al die campers naar toe moeten? De Zeehoeve neemt ze graag op en men ziet dat dit ook met regelmaat gebeurt. Een camping heeft meer te bieden dan alleen een plek om de nacht door te brengen. Het terrein bevindt zich echter wat verder van de binnenstad en veel camperaars zien op tegen het kampeertarief. Onderzoek wijst uit dat een grote groep camperbezitters liever niet overnacht op een camping. Zij geven de voorkeur aan een zo eenvoudig mogelijke plek, dichter bij de stad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *