Flora Reznik met SRV-bus op reis door Friesland

HARLINGEN – Het reizende atelier van de Argentijnse kunstenares Flora Reznik streek neer in het Friese Harlingen. De voormalige SRV-wagen is haar voor een zesweeks kunstproject ter beschikking gesteld door het kunstinitiatief ‘Voorheen de gemeente’. De eerste week deed zij al de dorpen Grou en Pingjum aan. De bus is kil en primitief, maar “het ruige leven past bij mij”, zegt zij. Alle begin is moeilijk. Toch komt er langzaamaan lijn in haar plannen.

Flora Reznik: “Kunst, dat is soms ‘effectief tijd verspillen’, haha. Maar tegelijk probeer je als kunstenaar iets terug te geven aan de samenleving. Ambachtelijkheid, abstracties, poëzie, saamhorigheid. Ik ben er in dit stadium best een beetje nerveus over. Hoe zal het uitvallen?”
(Foto: Gijs van Hesteren)

Door Gijs van Hesteren
Dit artikel is op 19 september verschenen in de Harlinger Courant

“Dat ik deze SRV-wagen ter beschikking kreeg vind ik geweldig. In alle vrijheid en met alle ruimte om me heen kan ik op zoek naar ontmoetingen met echte mensen. Zo in het wild parkeren, dat zou in Argentinië nooit kunnen. Daarvoor is er teveel sociale ongelijkheid in mijn land. Toen mijn familie hoorde wat ik van plan was in dit voor hen zo verre werelddeel waren zij in alle staten. En ja, het begint als een eenzaam avontuur. Na een moeilijke eerste week voel ik me intussen veilig en geborgen hier in Friesland. Hoewel, ik stond met de tranen in de ogen, toen ik mijn fiets niet meer van het slot kreeg en er nergens iemand was die me kon helpen. Dan sta je er alleen voor in een vreemd land, en ik ben zo ontzettend niet-technisch!” 

Helemaal duidelijk is het nog niet, wat Reznik na zes weken gaat opleveren – ook niet voor haarzelf. Volgens de flyer van VHDG/SRV gaat zij “vanuit haar agrarisch reizend voertuig het Friese landschap bewerken. Voorbijgangers, bezoekers en grondeigenaren mogen allemaal meedoen. Lichaam, omgeving, tijd en contact – het zijn allemaal elementen van het project.”

Flora Reznik, nadrukkelijk gebarend bij het uitleggen van iets heel ingewikkelds en ongrijpbaars: “De ideeën beginnen nu pas vorm te krijgen. Ik ben zoekende naar de betekenis van begrippen als ’territorium’, ‘realiteit, ‘mogelijkheden’. In de eerste fase wil ik met de mensen om me heen een apparaat, een machine bouwen. Daarmee gaan we het land, of de grond, van een grondeigenaar bewerken – van een boer bijvoorbeeld. Moeilijk om het in dit stadium goed uit te leggen. Toch, ik heb al enkele boeren gesproken. Ze lijken me te begrijpen. Via hun ambachtelijke kennis weet ik kennelijk iets bij hen te raken.”

Nadenkend kijkt zij schuin omhoog. Dan, lachend: “Er zit beweging in het project, dankzij de mensen die ik onderweg ontmoet.”

Meer informatie: www.voorheendegemeente.nl en op Facebook ‘Voorheen de gemeente’.

Flora Reznik, geparkeerd aan de Hermesweg: (Foto: Gijs van Hesteren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *