VHDG bracht Reznik-performance naar Friesland

De Argentijnse performance-kunstenaar Flora Reznik woont al een tijdje in Den Haag en kreeg van het Leeuwarder kunstcollectief Voorheen de Gemeente (VHDG) een rijdend atelier ter beschikking. Daarmee reed zij zes weken door de provincie. Lees hierover ook Flora Reznik met SRV-bus op reis door Friesland. Op 7 oktober vond haar eerste performance plaats en op 21 oktober sloot ze het project af met een presentatie. Tot de 18e november nog te bezoeken.

Flora Reznik in Pingjum, Noordwest-Friesland. (Foto: Gijs van Hesteren)

Flora Reznik koos Harlingen voor eerste performance

Flora Reznik verplaatst het apparaat dat naar haar in elkaar is gelast door de Harlinger siersmid Theo Jilderts. (Foto: Gijs van Hesteren)

HARLINGEN, 7 oktober – “Of er publiek aanwezig moet zijn bij deze performances? Neuh, dat is eigenlijk niet noodzakelijk. Dit project krijgt voor een deel vorm door de documentatie en via de beelden die na afloop beschikbaar komen. En de interactie met de willekeurige mensen die ik onderweg ontmoet speelt een belangrijke rol. Het eindresultaat staat of valt met hun bereidheid om ‘just for fun’ tijd en energie erin te steken.”

De kunstenaar is een stuk zekerder van haar zaak dan enkele weken geleden. Toen moesten haar denkbeelden nog vaste vorm krijgen. “Deze weken vliegen voorbij. Het weer is me een beetje tegengevallen. Ik had misschien een te idyllisch beeld van het reizen door het Friese landschap. Het bleek koud, winderig en guur. Dat maakte het er niet gemakkelijker op. Aan de andere kant: heel veel mensen hebben me geholpen.”

Zo bood de Harlinger yogadocente Leentje Visser haar een parkeerplek voor het rijdend atelier en de Harlinger siersmid Theo Jilderts bouwde een hijsinstallatie en een grondverzetmachine. Een en ander volgens Rezniks eigen ontwerp – geen sinecure voor iemand wiens studies zich beperkten tot filosofie en schone kunsten. Zondag testte zij de installaties. Zij manoeuvreerde de voormalige SRV-bus naar de Koningsbuurt, op een terrein langs de spoorlijn Harlingen-Leeuwarden. Lokale bewoners vond zij bereid haar te helpen met graven en takelen.

“Ik ben enorm opgelucht”, zei ze na afloop van een geslaagde actie. “Alles werkte naar behoren. Ik ga het project ‘Immovable Property’ (onroerend goed, red.) noemen. De machine heeft een stuk grond weggeschept. Die breng ik vandaag naar Pingjum. Daar graaf ik eenzelfde stuk grond weg. De grond uit Harlingen komt ervoor in de plaats. De Pingjumer grond gaat naar een plek ergens in het noorden van de provincie en wat ik daar weghaal komt komend weekend terug naar Harlingen. Ik weet nu zeker dat het op de andere twee plaatsen gaat lukken. De performance in Harlingen was een goede test.”

VHDG rondt project Immovable Property af met expositie

LEEUWARDEN, 21 oktober – Het kunstinitiatief Voorheen de Gemeente (VHDG) opende de afsluitende expositie van ‘VHDG/SRV, Immovable Property’. Het hele project bestond naast de tentoonstelling uit een zes weken durende ‘performance’, uitgevoerd door de uit Argentinië afkomstige kunstenares Flora Reznik. Wonend en werkend aan boord van een rijdend atelier reisde zij door de noordwesthoek van de provincie, waarbij zij tot tweemaal toe Harlingen aandeed.

Intussen rust er een stuk grond uit Firdgum in een Harlinger achtertuin, bekrachtigd door een meterslang contract, en in de tentoonstellingsruimte speelt een video vanuit de fitnessruimte van siersmid Theo Jilderts een belangrijke rol.

De expositie is nog tot 18 november te bezichtigen aan de Haniasteeg 47 te Leeuwarden, waarbij ook de atelierruimte aan boord van de voormalige SRV-wagen is opengesteld. Informatie: www.voorheendegemeente.nl.

(Foto: Gijs van Hesteren)

Door Gijs van Hesteren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *