BrouwDOK en de Dag van het Wad

HARLINGEN – Ja, er bestaat leven na het varen. Aan de Dag van het Wad 2019 namen vele organisaties en bedrijven deel. Ze vierden tien jaar Werelderfgoed Waddenzee. Wie dat wilde ging wadlopen, of kroop in de huid van een vis, verkende kwelders, of keek naar vogels. In Harlingen, in de enige buitendijkse brouwerij ter wereld, presenteerden lokale kunstenaars hun Waddencreativiteit en de vennoten Gerard Ypenga en Johan ten Hoor lieten hun publiek kennismaken met ambachtelijk waddenbier.

Ypenga (l.) en Ten Hoor, beiden ooit zeeman, nu brouwer. (Foto’s: Gijs van Hesteren)

Dat er een band met nautische zaken bestaat bewijst het verleden van Ypenga en Ten Hoor. Ypenga is de man van het brouwen, Ten Hoor van de marketing en het proeflokaal. Laatstgenoemde vertelt: “Ooit begon ik voor de mast en ’s nachts sliep ik zo’n beetje bovenop de ankerketting. Uiteindelijk bracht ik het tot kapitein op zeilende zeeschepen. Ik mis het, maar varen doe ik niet meer. Het bier en de brouwerij staan voorop. Wel ben ik nog altijd actief als scheepstuiger.” 

Ook bij Ypenga zit het zoute water in het bloed. Hij studeerde aan de Middelbare Zeevaartschool in Harlingen. “Ik was in de ICT in Amsterdam terechtgekomen. Deze stad vond ik een mooie plek, met stadse én dorpse kanten. Een goede mix. Het bierbrouwen begon aan de Wasbleek in de binnenstad. Dat deden we in een bijgebouwtje, en veel meer dan honderd liter bier per week kwam er niet uit. Toen al hadden we het oog gericht op de haven als locatie voor onze ambachtelijke brouwerij.”

Verhalenvertelster Sietske Ypenga, moeder van brouwer Gerard Ypenga.

Begin 2016 verkaste de minibrouwerij naar een ‘pop-up’-pandje aan het Havenplein en sinds 2017 huist BrouwDOK buitendijks, in de oude loods van Hubert Jans aan de Willemshaven. Het bierlokaal biedt een grandioos uitzicht over de Willemshaven, de Zuiderpier en alle scheepsbewegingen. Ambachtelijk brouwen staat voorop, maar nu geschiedt dat fulltime, en wat grootser dan voorheen. Professionalisering, aandeelhouders en de bank maakten het mogelijk. Met een uit Noord-Italië betrokken brouwinstallatie verveelvoudigde de productie van de jonge BV Brouwdok.

Doff en Gloss

Tijdens de Dag van het Wad toonden verscheidene lokale kunstenaars hun werk. Gerard Ypenga: “Dit is een dag van beleving, met alle zintuigen. Ruiken, voelen, zien.”
Tanja van Abbema exposeerde objecten, die ze samenstelde uit wadvondsten. “Het Wad gaat ín je zitten. Roestige spijkers en andere metalen, stukken touw, alles in de kleuren van het wad”, zei ze. “Dit vind ik een mooie kans om mijn werk in mijn eigen woonplaats te laten zien, aan een heel ander publiek dan in een galerie.”

Doff en Gloss. Laatstgenoemde: “De kijkbuis naar de zinderende zee, de stilte die bij je binnenkomt.”

Het proeflokaal werd deze dag bezocht door vaste klanten, wadliefhebbers, mensen van de lokale bruine vloot – én liefhebbers van bier en kunst.
Verhalenvertelster Sietske Ypenga bracht waddenavonturen, fotograaf Hennie Berkenpas stelde foto-objecten van de CMS-containerramp tentoon en Annelies Hornstra, partner van Ypenga, liet kinderen en volwassenen ruiken en proeven van waddenwater en waddenzand.
Doff and Gloss brachten hun eerste gezamenlijke installatie, die bestond uit kijk- en luisterbuizen, waarachter bewegende projecties en geluidseffecten. “Wat een leuke plek is dit toch. Achternamen hebben we niet. We baseren alles op de wadden, laten je kijken naar repetitieve beelden, die méér bieden dan een willekeurige tv-uitzending. Met herhaling na herhaling hopen we je tot meditatieve momenten te brengen, je de horizon, die hemel en water van elkaar scheidt te laten ontdekken.”

Proeven van en spelen met het waddenzand.

Bieren

De ‘vaste bemanning’ van BrouwDOK bestaat uit drie bieren: Ús Ale, Wad Weizen en De Dokwerker. Laatstgenoemd bier werd in april 2017 verkozen tot beste bier van Friesland, Groningen en Drenthe, tijdens het zevende Groninger bierfestival. Ypenga en Ten Hoor leveren het niet alleen in hun proeflokaal, maar ook aan de groothandel en tijdens festivals.
Daarnaast specialiseren de nautische brouwers zich in seizoensbieren. Nog maar juist klaar om te bottelen is hun ‘Captain’s Daughter’. “De naam staat niet alleen voor de pittige, roodharige dochter van de kapitein, maar óók voor diens karwats met zeven knopen, klaar voor ieder die zelfs maar naar haar kijkt.”

http://hetbrouwdok.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *