Slag in de Rondte bij De Friezinn

Westhoek – Het is alweer een paar weken geleden, die avond in Westhoek, maar het verhaal zat aldoor in mijn hoofd en nu moet het er uit. Twee mensen maakten dit tot een bijzonder moment. De eerste was kroegeigenaar Douwe Gerlof Heeringa, de tweede was spelontwerper Dolf Siere.

Dolf Siere legt het spel uit aan de eters. (Foto: Gijs van Hesteren)
Dolf Siere legt het spel uit aan de eters. (Foto: Gijs van Hesteren)

Douwe Gerlof organiseert regelmatig thema-avonden met maaltijd in zijn Waddenherberg De Friezinn. Ze staan open voor iedereen. Alleen is ook maar alleen, dus ik had me ervoor aangemeld. Deze keer was Dolf Siere uitgenodigd als spreker. Heel toevallig! Dolf ken ik al heel lang als collega in de traditionele zeilvaart. Toen Inge en ik in 1993 onze tjalk ‘Courage’ verkochten aan Dirk en Carola Bruin werd Dolf daarvan de schipper. Dat was hij jarenlang. Later had hij zijn eigen schip, de klipper ‘Hoop op Welvaart’. In 2016 schreven Inge en ik een portret van Dolf voor de Harlinger Courant en weekblad Schuttevaer. Dat is terug te lezen in mijn weblog www.gijsvanhesteren.nl/2016/03/een-slashie-in-harlingen.

In 2004 verkochten Inge en ik voor de laatste keer een schip. Dat was de ‘Klipper Anna’. Ray Veth heeft er tot aan zijn pensioen nog achttien jaar mee gezeild. Sindsdien was ik niet meer actief geweest als schipper. Zo rond 2018, niet lang na het overlijden van Inge, was ik – op zoek naar nieuwe betekenis in mijn leven – weer actief geworden als schipper in de bruine vloot. Ik maakte een paar reizen aan het roer van de snelle klipper Willem Jacob. Eeuwige dank voor het vertrouwen Tsjerk! Een volgende grote opdracht kreeg ik van Dolf. Drie weken varen met zijn ‘Hoop op Welvaart’. Heerlijk was dat. Dat ik dat op mijn oude dag nog mocht meemaken.

Stamtafel in De Friezinn

Enfin, terug naar De Friezinn in de Westhoek. Samen met Dolf, zijn partner Hanneke en nog zes mensen zaten we er om de stamtafel. Inleidend vertelde Douwe Gerlof over de filosofie van zijn herberg. “We zijn een plek als géén ander. En onze visie op horeca is totaal anders. We gaan uit van gelijkwaardigheid, vrede, lokaal, werelderfgoed, boeren, vissers en jagers, seizoen.”
Eigenzinnig, deze herberg, net zoals Douwe Gerlof dat is. Harlingers kennen hem wellicht nog als de grote netwerker en voorvechter van Bestemming Noardwest en van de website ‘Het Fryslân dat is geïnspireerd door een oude zee’. Hij maakte een uitstapje naar België, maar keerde uiteindelijk terug naar Westhoek in het Heitelân.

De uitgangspunten van Douwe Gerlof vertaalden zich in een verrassende programmering, met muziek, theater en met Dolf natuurlijk. Want waarom zat die daar aan tafel? Voor ‘Slag in de Rondte’. Vanuit zijn ervaring als waddenschipper ontwikkelde Dolf dit bordspel, verwijzend naar de gelijknamige zeilrace over het wad. Deze vindt al jarenlang iedere herfst plaats vanuit Harlingen, met als uiterste keerpunten De Cocksdorp (Texel) en Noordpolderzijl (Groningen). Ook hierover kan je teruglezen in mijn weblog, onder meer in www.gijsvanhesteren.nl/2019/12/tjalk-boreas-drie-keer-winnaar-slag-in-de-rondte.

Daverend succes

Lang verhaal kort, mijn kleinzoon Beau en ik behoorden tot de eerste proefpersonen die het spel mochten uittesten. Het bordspel werd een daverend succes. Aanvankelijk deden Dolf en Hanneke alles zelf. Drukken, vouwen, sorteren, naar de boekhandel brengen, enzovoort. Het liep boven verwachting en al snel schoot deze zelfwerkzaamheid tekort. Ze namen een professioneel bordspelbedrijf in de arm en de rest is geschiedenis. De spellen gaan intussen landelijk bij honderden over de toonbank en er wordt gewerkt aan een Duitstalige versie.
Dat alles legde Dolf uit aan zijn belangstellende toehoorders in De Friezinn. Het spel is volledig gebaseerd op de werkelijke race over het wad, compleet met tjalken, getij, wind, stroming, vuurtorens en zeehonden. Heel grappig. Als je het spel speelt, ‘klopt’ het allemaal gewoon. Dit is geweldig om te ervaren. Voor mensen als ik, die zelf ook een beetje de weg kennen tussen geulen en zandbanken, maar net zo goed voor degenen die nog nooit op het wad gevaren hebben.
Daarna vielen we aan op de met lokale producten bereide stamppot.

De Friezinn: www.thefriezinn.nl
Bordspel Slag in de Rondte: in vele winkels in Harlingen en online onder meer bij www.subcultures.nl/slag-in-de-rondte.html

Behalve hier in mijn weblog publiceer ik af en toe op de website van harlingenboeit.nl en op reportersonline.nl.

Waardeer dit artikel met een Tikkie. Het bedrag mag u zelf bepalen. Het helpt mij bij het in de lucht houden van deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *