Maritieme diensten

Vanaf 1983 exploiteerde ik samen met mijn partner in liefde en zaken Inge een aantal historische passagierszeilschepen (de tjalken Courage en Zwarte Haan, de klippers Zuid-Holland en Klipper Anna). In 2004 verkochten we ons bedrijf.

Daarna werkte ik een tijd ‘aan de vaste wal’, als ‘innovator’ bij Kabelnoord en als freelance journalist bij onder meer Harlinger Courant, Schuttevaer, Het Motorrijwiel en MON Motorsportnieuws. Maar dat is een ander verhaal.
Het varen heeft me nooit helemaal losgelaten. Sinds oktober 2017 beschik ik weer over mijn vaarbevoegdheid voor de beroepsvaart, het Groot Vaarbewijs Alle Binnenwateren. In 2022 is dat omgezet in het digitale EU-Kwalificatiecertificaat Binnenvaart. En ik heb het Marifoondiploma.

In 2023: Amsterdamse grachten met de salonboten Titanic, Wolk, Adeline, Dame van Amstel, Belle van Zuylen, afloswerk op Wad en IJsselmeer met de traditionele zeilcharterschepen Bornrif, Willem Jacob, Utopia, Pouwel Jonas, met het hotelschip La Nouvelle Étoile in Noord- en Zuid-Holland, Frankrijk (Seine en Moezel), Duitsland (Moezel) en het volgschip Jonge Koop van Utrecht tijdens de HT sloepenrace.

In 2022: Amsterdamse grachten met de grotere salonboten van Flagship (Roos, Titanic, Iris,  Wolk, etc.), afloswerk op Wad en IJsselmeer met de traditionele zeilcharterschepen Elbrich, Hoge Wier, Poseidon, Pallieter, Ontmoeting, Risico en naar Frankrijk en  België met de spitsen Manna en Avenir. Ook verzorgde ik het overvaren van een varend woonschip van Wijk bij Duurstede naar Arnhem en van de ‘di Adventure’, het moederschip van de Harlinger waterscouts, van  Terherne naar Stavoren. Met de spits Manna haalde ik gerst op uit St. Quentin.

In het tweede coronajaar 2021 voer ik in mei weer met de Manna, met een lading maïs van het ten zuiden van Parijs gelegen Nemours naar België. Nadat in juli de maatregelen versoepelden zeilde ik een aantal weken met achtereenvolgens de Suydersee, de Antonia en de Panta Rhei. Voorts een paar keer salonboot ‘Wolk’ in de Amsterdamse grachten en eind september met de Manna naar de rivier l’Aisne.

Zelfs tijdens het eerste coronajaar 2020 heb ik niet stilgezeten. Ik bevoer de Waddenzee met de tjalkjes ‘Antonia Maria’ en ‘Pallieter’, met de geladen spits ‘Manna’ voer ik van Charleroi naar Parijs en af en toe tokkelde ik met salonboten (Titanic, Wolk, Old Queen) door de Amsterdamse grachten.

In 2019 was ik als duo-zzp’er vaste schipper van de tweemastklipper ‘Margot‘. Ik wisselde dat af met Arjen Rekker. Daarnaast schipperde ik enkele reizen met de eenmaster ‘Willem Jacob‘, met de tweemastklipper Lutgerdina en met de catamaran Beatrix, schepen die speciaal zijn ingericht voor zeilen met mensen met een beperking.

In 2018 voer ik via ODV Maritiem met veerboten (Alkmaar), en in 2019 via Marine Flex, Amsterdam Boat Experience en Flagship met salonboten en partyschepen (Amsterdam).

Algemene voorwaarden

Van toepassing op alle overeenkomsten zijn de Algemene Voorwaarden. Deze zijn opgesteld op basis van de template van de BBZ.
Download: Festina Lente Algemene Voorwaarden maritieme diensten 2024.