Zeevonk op weg naar Carieb

Het was eindelijk zo ver, afgelopen zaterdag de vierde september. Met hun catamaran Zeevonk verlieten Henk (60) en Joke Bijl (59) voorlopig definitief hun thuisbasis, de haven van Harlingen. Zij willen de oversteek maken naar de Caraïbische zee. Voorlopig zal dat hun vaargebied worden. Wat daarna de plannen zijn, weten ze nog niet precies, maar alle mogelijkheden laten zij open.

De “Zeevonk” is één van de grootste chartercatamarans van Nederland. De dubbelromper is met zijn afmetingen en opvallende gele kleur een bekende verschijning in de Waddenzee, de Nederlandse kustwateren en langs de Scandinavische kusten.
In de zeilcharterwereld zijn Henk en Joke buitenbeentjes. Geheel zelfstandig hebben ze de afgelopen jaren hun klantenbestand opgebouwd. Hun persoonlijkheid was daarbij het beste argument: niets gaat er boven persoonlijke aandacht en oprechte interesse. Reis- en watersportbeurzen, lezingen en het internet waren hun medium om hun bijzondere product wereldkundig te maken.

Varensmensen en met name de bruinevlootschippers rond de westelijke Waddenzee keken aanvankelijk vreemd aan tegen het gele hi-tech gevaarte. Hun eigenzinnige vakmanschap en innemende persoonlijkheid leidden echter al snel tot respect en waardering. Men was nét aan hun verschijning gewend – daardoor voelde hun vertrek voor velen alweer aan als een gemis.

Een groot gezelschap vrienden en familie deed hen zaterdag uitgeleide, aan boord van de Harlinger “Klipper Anna”. De twee schepen verlieten tegelijkertijd de havenmond en voeren enkele uren gezamenlijk op. Halverwege de Afsluitdijk gingen de Zeevonk en de Klipper Anna gekoppeld ten anker, om een laatste groet uit te wisselen.

Daarna vertrokken Henk en Joke, richting het zeegat van Texel. Nog lang werd het kleiner wordende stipje nagewuifd. Zeevonk, goede vaart!

© Inge van Hesteren 2004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *