Tijdschrift Recreatie & Toerisme: duurzaam toerisme niet vanuit consument
Hoofdredacteur Marc Gerlings schreef het hieronder weergegeven artikel in het vakblad “Recreatie & Toerisme”. Alle vier de deskundigen komen aan het woord. Met zijn toestemming geef ik hier het gedeelte met ‘mijn’ uitspraken weer. Voor de visie van de andere drie verwijs ik graag naar het juninummer van het desbetreffende tijdschrift, naar de website: www.recreatie-toerisme.nl, of naar de download onderaan dit bericht, met het desbetreffende artikel.
Zoals Remco Timmermans het na lezing stelde zie ik het artikel ook: “Mooi geschreven en met de juiste positief verwoorde heldere boodschap rond duurzaam toerisme.”
Dank Marc!
“We kunnen niet doorgaan op de oude voet”, meldt de organisatie van Our Common Future2.0 (OCF). Het crowdsourcing toekomstrapport ‘Duurzaam denken doen – Inspiratieboek voor onze gezamenlijke toekomst’, verscheen op 20 mei. Duurzaamheid is belangrijk, zeker voor toerisme, waarin de verkwistende voetafdruk van reizigers relatief groot is. In een artikel over de Grontmij Expertmeeting over duurzaam toerisme vier meningen van vier schrijvers die bijdragen leverden aan het hoofdstuk toerisme. Toerisme verbindt landen en laat mensen elkaars culturen ontdekken. Maar het zijn ook veel vliegtuigkilometers en verbruik van eindige grondstoffen. Our Common Future geeft een beeld van het jaar 2035.
“Politieke achtergrond stimulans duurzaamheid”
Gijs van Hesteren, ooit ondernemer in toerisme en oudgemeenteraadslid, over politiek en duurzaam toerisme: “Politiek speelt een rol omdat er een ideologie achter zit. Politiek heeft voor toerisme een faciliterende rol. Met de juiste ontwikkelingen en ondersteuning van de politiek denk ik dat we duurzaamheid in het toerisme kunnen verwezenlijken. Het eerste rapport, vijfentwintig jaar geleden, werd met hoongelach ontvangen. Nu is de ontwikkeling naar duurzaamheid al deels geïnternaliseerd. Kijk naar de huidige regering, een aantal standpunten dat vroeger als ‘links’ werd afgedaan op het gebied van milieu wordt door dit kabinet gesteund.
Als je kijkt naar een punt dat zich zal ontwikkelen dan is het de samenwerking. Die wordt alsmaar breder. De politiek kan de leiding nemen in de ontwikkeling van duurzaamheid. De politiek moet de ontwikkeling naar duurzaamheid in het toerisme faciliteren. Toerisme is een economische activiteit en die zal zeker aangemoedigd worden, ook in 2035. De prijs voor een liter benzine is nog nooit zo hoog geweest. Daar zit ook een politieke reden achter. Het is niet voor niets dat er een luchtvaartbelasting kwam. Dat zijn allemaal politieke achtergronden voor meer duurzaamheid.
Toerisme gaat zich in de toekomst nog meer verbinden met communicatie en informatietechnologie. We kunnen steeds meer mogelijk maken voor de groeiende behoefte aan individuele beleving. Dat is interessant, want dan kun je het gebruik van energiebronnen zoals olie terugdringen. Uiteindelijk wil je tegengaan dat toeristen onnodige reisbewegingen maken. Politiek kan door de juiste manier van handelen bijdragen. Ik denk dat we duurzaamheid in het toerisme wel verwezenlijken.”
Marc Gerlings, Recreatie & Toerisme
1 reactie op “Our Common Future 2.0: over duurzaam toerisme in 2035”