Ontregelende Kunstmaandlunch Medialab Ameland

Medialab prikkelt bezoekers

Al jaren geleden bedacht Pieter Smit de Amelander Kunstmaand. Een heel goed idee voor november, een vroeger nogal stille periode in het toeristische jaar. Intussen is het voor veel bezoekers dé maand om te kiezen voor een verblijf op het eiland.

Een gemêleerd gezelschap in Galerie Hotel Dit Eiland, alias het Medialab. Foto: Festina Lente, Inge van Hesteren

Sinds de opkomst van internet, computertechnologie en multimedia verstaan we onder ‘kunst’ méér dan verf, steen, textiel of andere materialen die je vast kan houden. Dat heeft Timo Mank, curator van het Medialab Ameland, heel goed begrepen.

De afgelopen jaren heeft Mank de periode van de Kunstmaand consequent benut om vanuit zijn hotelgalerie ‘Dit Eiland’ in Hollum iets ánders te laten zien. We herinneren ons uit voorgaande jaren projecten als Digitale Suites, Havenland, Zandoog, Razende Bol, of Downunder. Dit jaar was het thema ‘Tweet me Something Pretty TV’, kortweg TMSP-TV.

Al die jaren trad Kabel Noord op als ‘founding partner’ en sponsor. Niet omdat internetkunst de hoofdbezigheid is van het kabelbedrijf, maar omdat men ook daar ziet dat de verbeelding begint bij de schone kunsten. Daar zie je het eerst nieuwe ideeën, nieuwe inzichten, nieuwe toepassingen, nieuwe vormgeving. Niet met de pretentie dat ‘nieuw’ ook ‘goed’ betekent. Wél met de intentie om te verbazen, te prikkelen;  niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan praktische toepasbaarheid. Dat is ook hier het geval.

Eric Voigt gaf graag zijn visie op de rol van het Medialab. Foto: Festina Lente, Inge van Hesteren

 

 

Lunch

Begin december organiseerde het Medialab samen met Kabel Noord voor het eerst de Kunstmaandlunch.  De groep genodigden bestond uit politici, ambtenaren, techneuten, fotografen, filmmakers, docenten, kunstenaars, technici, applicatiebouwers en –uitgevers. Zij beluisterden, bekeken en bespraken presentaties over mediakunst, gegeven door professionals. In het echt en via Internet, Twitter en Skype beschreven zij hoe mediakunst het vehikel voor vernieuwing kan zijn. En hoe dat een waardevolle aanvulling kan zijn voor de Kunstmaand, voor Ameland en voor de hele regio.

Een paar voorbeelden. Als exportproduct: de deelname van Medialab aan Scope Art Hamptons (New York USA); de Amelandpresentaties via Digitale Suites in Miami en Londen; het participeren in Contemporary Art Screen Zuidas Amsterdam, de Ookoi video op de wereldtentoonstelling in China 2010, met uitzending op de Chinese staats TV. En lokaal: de primeur met een werkende Second Life sim op de iPad en de gehackte twitterstream in de virtuele studio van Medialab in Second Life.

Speciale gast was Eric Voigt, docent aan de afdeling CMD van de NHL Leeuwarden. Hij sprak over de verbindingen tussen multimediale kunst en praktische toepassingen.  Timo Mank op zijn beurt ging in op de lopended projecten ‘The hours are breathing faint and low’ van Alex de Jong, ‘Tweet me Something Pretty TV’ en over ‘Cinema Fortuna’ .

Tijdens één van de presentaties stond het lab in rechtstreekse verbinding met een woonboot in Amsterdam. Peter Mertens, mediakunstenaar en onder meer docent aan het Sandberginstituut, bracht als piraat en ontregelaar zijn publiek in prettige verwarring. Daar gaat het om, in het Medialab.

Voor de bezoekers rest lichte verbazing en het gevoel misschien iets gemist te hebben. Na afloop verzuchtten een paar genodigden tegen elkaar: “We waren er helemaal voor gaan zitten. We konden het prima volgen allemaal. Goede ideeën, prachtig vormgegeven. En wat gaan we nu samen ermee doen?”
Tja, niets, als het aan de curator ligt. Voor Timo Mank is het lab geen projectorganisatie, maar een experimentenlaboratorium. Dat wil hij graag zo houden. Spannende vervolgen eraan geven is een mooie taak voor de luisteraars en de kijkers.

Achtergrond

De lunch werd georganiseerd door Timo Mank van Medialab en Geertje Visser & Gijs van Hesteren van Kabel Noord.
De actuele Medialabexposities voor Kunstmaand 2011:

The hours are breathing faint and low

“The hours are breathing faint and low” is een locatiegebonden werk, bestaande uit installaties, video, fotografie en geluidskunst, ontwikkeld door Laetitia Boulud en Alex de Jong. Het geheel was als kunstroute rond de Kerk te zien en werd in samenhang gepresenteerd in Galerie Dit Eiland.

Cinema Fortuna

Een videoinstallatie in de hal van het Sorgdrager Museum. Door middel van een “kijkkast” werd de bezoeker een blik gegund op een heidens ritueel, dat men eigenlijk niet geacht wordt te zien. Aan de buitenzijde van de kast werd een reeks snapshots uit de afgelopen TMSP TV periode geëxposeerd.

TMSP TV

De virtuele studio van Tweet me Something Pretty TV vormde een ontmoetingsplaats, parallel aan het fysieke medialab. Er is gedurende de hele maand gewerkt aan updates met video, machinima en geluidskunst, die via de TMSP TV app gepubliceerd werden als thematische edities. Gepresenteerd in de galerie.

Meer over Medialab in dit blog

Website Medialab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *