Een Kamer met 151 zetels

Innovator Laurens Waling

Hoezo minder Tweede Kamerzetels? Het moeten er juist meer worden! Innovator Laurens Waling verkent de mogelijkheden van ‘modernere besluitvorming als antwoord op de huidige politieke tekortkomingen’. Hij nodigt de lezers van zijn weblog uit tot meedenken.
Als ex-kok, ex-jongerenwerker, ex-socialewetenschapper, ex-zeeman, ex-reisleider en nu innovator bij een regionaal nutsbedrijf heb ik over van alles een mening. Hierover dus ook en ik heb me direct aangemeld voor Waling’s manifestatie op 21 april: ‘Zetel 151 voor NL‘.

Zouden er genoeg mensen met genoeg goede ideeën komen? Laurens Waling heeft al een droom: “Een scherm in het parlement waarop continu live te zien is wat Nederland vindt. Iedereen kan online meestemmen over kamerkwesties”. Wat een goed idee! Een jaar of vijf, zes geleden stelde ik iets dergelijks al eens voor aan gemeenteraden in de regio Noordoost-Friesland. Voor zoiets confronterends was het toen te vroeg, vooral technisch maar ook mentaal.

Voor directe democratie, zeker met behulp van crowdsourcing en digitale technologie, is veel te zeggen. De geesten zijn er nu rijper voor, gewend als we raken aan sociale media en virtuele community’s.  Aan de andere kant is het huidige systeem van indirecte democratie er niet voor niets één van checks and balances. De wens van het volk of de straat is misschien niet altijd de wenselijke koers van het land.

Maar op 21 april zou ik graag het voorstel doen, om op lokaal of regionaal niveau een pilotproject met een extra virtuele raadszetel uit te voeren in één of meer van de Noordoost-Friese plattelandsgemeenteraden. Of de raden dat zelf willen, dát zien we dan wel weer. Crowdsourcen werkt het beste als het bestuur dicht bij de mensen staat – op gemeentelijk niveau is daar meer kans op dan nationaal. En op het Friese platteland is de betrokkenheid mei ienoar nog weer sterker dan elders in Nederland.

Weblinks

www.zetel151.nl

www.schaduwkamer.nl
Hier kon je meestemmen met kamermoties, maar de laatste tijd is het stil daar.

Innoveren

Ook Laurens is een ‘Innovator’. Hij heeft maar één doel:  “Onze maatschappij moet er beter van worden”.
Innoveren op mijn manier, dat is het zoeken naar de verbinding van ICT, multimedia en digitale infrastructuur met maatschappelijke strategieën & ambities. Praktische doeprojecten wil ik maken tot opschaalbare en dissemineerbare ‘best practices‘. Inderdaad, zolang de maatschappij er maar beter van wordt.

5 reacties op “Een Kamer met 151 zetels

 1. Gijs, je laat je weer van je bekende kant zien (en dat is positief)! Erg goed idee om dit in Noordoost Fryslan door te voeren. Toevallig is er een partij in Noordoost Fryslan die een hele goede faciliteit biedt voor het interactief voeren van een debat. Sterc uit Surhuisterveen heeft het product Social Mirror, wat al met succes ingezet is in de provincie Flevoland tijdens een debat. Momenteel werk ik met Sterc aan het breed inzetten van dit product, juist ook binnen overheden.

  Waar we tijdens de DAF2020 al (via de woorden van Ineke Verdoner) constateerden dat er een kloof zit tussen taal op overheidsniveau en wat er in de maatschappij gebeurt, is je initiatief heel werkbaar om hier stap voor stap iets mee te doen.

  Laten we hier snel eens over spreken, ik zie leuke mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Zoals je merkt zijn we allebei breed geïnteresseerd en breed inzetbaar 🙂

 2. Ook zeker even kijken naar de BBC-documentaire Us Now (http://dotsub.com/view/34591ca8-0ef5-48fb-82e6-163a9f21298d). Daarin zegt iemand bijvoorbeeld dat het technisch mogelijk is om het parlement te vervangen door mensen thuis. Ik zie al die stemkastjes in huiskamers al voor me. Maar wat gebeurt er dan met het algemeen belang? Is het ‘zelfreinigend’ vermogen groot genoeg?

  Interessante materie. Ik hoop dat ik kan op 21 april. Carpoolen? 😉

 3. Dank voor je leuke enthousiasmerende blog Gijs! Gaaf dat jullie willen komen op 21 april. Die dag is inderdaad juist bedoeld om noties als ‘is een massa in staat om voor het eigen belang op te komen en de juiste beslissingen te maken’ door te spreken. Zelf geloof ik wel in die wisdom of the crowd. Maar ik hoor ook veel tegen geluiden (natuurlijk vooral van de bestaande machtshebbers die vinden dat ze het beter kunnen hehe).

  Kortom, 21 april wordt een mooi moment om hier over te spreken en te kijken wat Nederland nodig heeft om eens daadwerkelijk met zo’n nieuwe vorm te experimenteren.

 4. @ Ferenc: Intussen hebben we met elkaar afgesproken dat we dit idee verder gaan uitwerken.

  @ Silvia: Oeps, die docu duurt een uur. Als ik meer tijd heb ga ik ernaar kijken.
  Ja, ik hoop ook dat ik kan de 21e april. Indien ja, dan gaan we carpoolen. En indien nee, dan kunnen we misschien virtueel aanwezig zijn. Dat zou wel passen in het verhaal.
  Wat betreft het algemeen belang: als je ziet dat bij The Voice of Holland en dergelijke shows al consequent de verkeerde keuzes worden gemaakt door het grote publiek…

  @ Laurens: Thorbecke bedacht in de 19e eeuw een systeem van checks & balances voor de toenmalige verhoudingen. Anno nu is het tijd om zo’n systeem te ontwerpen – of organisch te laten groeien – voor the wisdom of the crowd.

 5. Twee e-mails deze week, over hetzelfde onderwerp maar met een heel verschillende boodschap.
  De Schaduwkamer stopt ermee – te weinig geld en de Kamer doet niets met de schaduwstemmingen.
  Laurens Waling nodigt de voorzitter van de Tweede kamer uit voor zijn inspiratiemeeting van 21 april. “Jonge denkers maken een einde aan het gemopper”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *