Harlinger Gentlemen dreunen door binnenstad Leeuwarden

LEEUWARDEN – De tweede editie van de Distinguished Gentleman’s Ride trok 87 deelnemers. Daarmee groeide ook deze Friese versie uit tot een omvangrijk evenement. De initiatiefnemers organiseerden de sponsorrit per motor om de aandacht te vestigen op de bestrijding van prostaatkanker. Sinds dit jaar zamelt men bovendien geld in voor ‘Movember’, een beweging die aandacht vraagt voor het fenomeen van zelfdoding onder mannen tussen de twintig en veertig jaar. Ook wij namen met een groep Harlingers deel aan de rit.

dgr-leeuwarden-2016-274b-1250t

Tekst en foto’s Gijs en Inge van Hesteren
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Harlinger Courant

Wereldwijd stapten zondag meer dan vijftigduizend motorrijders op hun bijzondere motorfiets, gekleed in driedelig kostuum, knickerbocker, mantelpak of plusfours. In alle grote steden van de wereld en in vele kleinere verreed men tegelijkertijd deze ‘rit voor gedistingeerde heren – en dames’. De initiatiefnemers koppelen de hierbij behorende, licht ironische stijlvastheid aan het gemeenschappelijk beleefde plezier in de vaak buitenissige twee- en driewielers. Want een gewone motor uit de winkel, nee, daarmee kon je zomaar niet meerijden.

dgr-leeuwarden-2016-744a-1250t
Harlinger Gentlemen dreunen door binnenstad Leeuwarden

Bij De Fabriek in Leeuwarden was al snel duidelijk hoe bijzonder de motoren en de deelnemers waren. De oudste machine stamde van kort na de oorlog en vele eigenaren hadden hun voertuig ingrijpend verbouwd: tot chopper, caféracer, bobber, ratbike of één van de andere ‘niches’ die de knutselaars hanteren. Tezamen reden zij in een lang, dreunend en dampend lint door de Leeuwarder binnenstad, met pauzes op het Hofplein (hapje en drankje) en het Zaailand (groepsfoto).

Stofzuigers

De delegatie vanuit Harlingen omvatte enkele bijzondere motoren. De Nimbus van André Klijn bijvoorbeeld: een motor met vier cilinders van Deens fabrikaat uit de jaren vijftig. Het bedrijf maakt allang geen moorfietsen meer – maar wel Nilfisk stofzuigers… Of de Japauto Honda uit 1976, waarmee Tajan van der Wiel al enkele jaren langeafstandswedstrijden voor hisotrische motoren rijdt. Thom Tuinstra had zijn Puchbrommer uit de jaren zestig meegenomen – jeugdsentiment voor menige vijftigplusser.

dgr-leeuwarden-2016-053a-1250t

De 87 Friese motorrijders zamelden samen ruim 3700 euro in. Daarbij waren de sponsorbijdragen van diverse bezochte horeca-uitspanningen nog niet meegeteld. Met hun tweeën waren ‘Thijs en Douwe, die beiden onbekend willen blijven’ goed voor de helft van het totale sponsorbedrag. “Hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen blijft hun geheim”, zei lokale organisator Ruud van Es.

De organisatiettalenten. José van der Geest en Ruud van Es.
De organisatiettalenten. José van der Geest en Ruud van Es.

“We zijn erg blij met het sponsorgeld”, aldus Van Es. “Vorig jaar kwamen we tot 2300 euro, dus de groei zit er goed in. De rit is supergoed verlopen. We hadden er prachtig weer bij en alle deelnemers hebben zich onderweg als gentlemen gedragen. Volgend jaar weer.”

Wereldwijd staat de teller nu op 3,3 miljoen euro. Sponsoren kan nog tot 16 oktober. Zoek op Facebook naar ‘De Gedistingeerde Heren Rit Leeuwarden’ of ga naar www.gentlemansride.com/rides/netherlands/leeuwarden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *