Primeur voor Friesland – eerste project Tiny Houses

HARDEGARIJP – Het fenomeen ’tiny houses’ krijgt niet alleen aandacht in Harlingen. Ook in andere Friese gemeenten borrelt innovatie en daadkracht. Friesland in het algemeen en Tytsjerksterdadiel in het bijzonder worden door Haagse en hoofdstedelijke kringen vaak smalend beschouwd als ‘achtergebleven boerengebied’. Dat dit in het geheel niet terecht is bewijst de laatstgenoemde gemeente door de officiële opening van Nederlands eerste straatje met ‘Tiny Houses’. Zo’n 150 mensen kwamen af op de door kamerlid Marianne Thieme verrichte onthulling – ambtenaren, politici, liefhebbers, omwonenden en de media. (lees ook: Dossier Tiny Houses)

De uit Hardegarijp afkomstige Gerard Dijkstra en Auke de Vos (beiden 27) zijn de bedenkers van het project. Dijkstra was na een HBO-opleiding aan Stenden University – richting Small Business en Retail – gaan werken voor Philips in Eindhoven. “Om het een beetje centraal te houden woonde ik op een piepklein kamertje in Zeist. Auke was bij me op bezoek en opperde het idee voor een tiny house. Minder spullen, minder ruimtebehoefte, minder kosten, meer duurzaamheid. We waren er beiden enthousiast over. Op een bouwbeurs in Utrecht maakten we kennis met de Brabantse ondernemer Rob Besemer.”

Gerard Dijkstra (links) en Auke de Vos. “Onze Lytse Hûskes Strjitte bevindt zich in het hart van het dorp. Wat wil je nog meer?”

Besemer, het prototype van een Brabantse MKB-directeur, besloot in zee te gaan met de twee jonge Friezen. Vanuit zijn eigenlijke bedrijf had hij zich gespecialiseerd in isolerende sandwichpanelen. Dijkstra kwam in dienst als commercieel medewerker. De Vos, bouwkundig ontwerper van beroep, verbond zich als ZZP’er aan het speciaal hiervoor opgerichte bedrijf Millhome BV.
Rob Besemer: “Met ons drieën hebben we een perfecte combi. Het jeugdig enthousiasme van de jongens en de matigende invloed van mij. Samen hebben we deze huisjes ontwikkeld: ’tiny’, maar met de technologie en het comfort van nu. Géén geitenwollensokkengedoe. We zijn heel blij met de oplevering van dit eerste project. Intussen zijn we in gesprek met Arnhem,. Eindhoven en Venray.”

Dwars door alles heen

“De primeur is voor Friesland”, zegt een duidelijk zeer trotse wethouder Geerling Schippers. “Binnen onze gemeente zijn we al aan het zoeken naar nóg meer locaties. Als gemeente moet je buiten de gebaande paden durven te treden. Er is domweg veel behoefte aan betaalbare woonruimte. Dwars door alles heen hebben we ons beleid erop aangepast. Ja, in een ambtelijk advies zal je zo’n project niet tegenkomen. Past niet in bestaand beleid, zeggen zij dan. Wij doen het juist wél. Regelgeving moet dienstbaar zijn aan de doelen. Dingen in beweging zetten, dat is belangrijk voor je bevolking!”

Namens de gemeente Harlingen wonen D66-raadslid Arnoud Burkels en gemeentelijk projectmanager Harmen Stellingwerf de plechtigheid bij. Stellingwerf: “Ik vind het heel belangrijk dat dit project hier is gerealiseerd. In bouwbesluiten en bestemmingsplannen waren de tiny houses tot nu toe onbekend. Dit laat zien wat er mogelijk is. Een mijlpaal voor Nederland, volgens mij.”
Een kanttekening van Arnoud Burkels: “Het zijn nette huisjes, maar het is eenheidsworst; ze zijn allemaal hetzelfde en dat bedrijf Millhomes krijgt wel erg veel aandacht. Pure projectonwikkeling, vind ik.”

De wethouder relativeert het. “Zonder zo’n ‘zware’ partij als Millhomes BV achter het project weet ik niet of de mooie verhalen van de jongens wel hadden geleid tot wat er nu is neergezet. Wat mij betreft krijgt dit project het voordeel van de twijfel. En alle bewoners zijn erg gelukkig met hun huisje.”

Veel belangstelling, zelfs van nationale media.

Samen met papegaai

We spreken met enkele nieuwe bewoners. Gerard Dijkstra zelf betrekt één van de tiny houses. “Ik heb er erg veel zin in. Terug naar Hardegarijp, wat ik een waanzinnige topgemeente vindt.”
Buurvrouw Suah van der Veen (24) is het er helemaal mee eens. “Ik ben import, maar heb het hier goed naar mijn zin. In het dorp heb ik een dierenwinkel. Naar aanleiding van een bericht in de krant had ik me hiervoor aangemeld. Ik heb een motivatie moeten indienen, daarna waren er gesprekken en uiteindelijk werd ik geselecteerd. Nu ga ik hier wonen, samen met mijn papegaai. Heel mooi!”
Buurman Wiebe Jan, ook een twintiger, wordt liever niet met achternaam vermeld. Hij heeft zelf in de bouw gewerkt. “Bouwen kan zoveel milieuvriendelijker dan nu. Wat voor ruimte heb je eigenlijk nodig? Hoeveel ruimte gebruik je NIET? Dit idee vind ik beter voor de portemonnee, beter voor het milieu. Ik ga het hier erg naar mijn zin krijgen denk ik.”

Johan Kok werkt bij het Team Vergunningen van de gemeente Tytserksteradiel. “In principe paste dit project in geen enkele beleidslijn. Naar aanleiding van het initiatief van Gerard en Auke zijn we toch in overleg gegaan. Dat de BV van Rob Besemer er achter zat was voor ons een pluspunt. Door een zekere tijdelijkheid te verbinden aan het project was het mogelijk een stapje terug te zetten bij de bouwkundige en ruimtelijke vereisten.”

Dat wil niet zeggen dat het project maar voor een paar jaar loopt. Integendeel, bevestigen alle betrokken partijen. En de Rabobank was bereid een groenhypotheek te verstrekken, met de grond als belangrijkste zekerheidstelling.

Een tiny house kost bij Millhome BV rond de 80 duizend euro, exclusief BTW en grond. De levensduur van de woninkjes wordt geschat op vijftig jaar. Info: www.millhome.nl.

Tekst en foto’s Gijs van Hesteren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *