Tijd om te schakelen voor Max Wohlgemut Kitslaar

Motorreis in plaats van online advertising

“Ik zat in de online advertising, iets totaal anders dan nu”, vertelde Max Wohlgemut Kitslaar jongstleden augustus, tijdens de Ital-dag van de Italiaanse motorclubs. In de stand van de Moto Guzzi Club Nederland presenteerde hij zijn boek ‘Tijd om te schakelen’.

Max Wohlgemut Kitslaar: “Wil je pinnen of á contant? De handtekening krijg je erbij.”

“Van die reclamewereld was ik na verloop van tijd aardig flauw. Het gaat de hele dag alléén maar over geld. Ik wilde iets anders. Nu is motorrijden één van de dingen die ik het liefste doe. Zo kwam ik op het idee van een reis. Ja, met een veertig jaar oude Moto Guzzi. Niet zomaar een reis. Ik was op zoek naar een doel. Dat werd Latijns Amerika. Ik heb daar gewerkt en sinds die tijd heb ik altijd een heel warme band met dat continent gehad. Men heeft er in Nederland zulke vreemde ideeën over. De media spreken alleen maar over armoede, drugs, misdaad. Maar er wonen mensen zoals wij; er is daar zoveel meer!” 

Inspirerende reis met de Guzzi

“Het is allemaal gelukt. Van de techniek van motoren weet ik helemaal niks. Ted Haanappel van Motortoer hielp me met het prepareren van mijn Guzzi V1000 I-Convert. ‘Zeg Ted, kan zo’n motor dat wel?’ had ik hem gevraagd. ‘Op zijn sloffen, geen probleem’, antwoordde hij.”

“Niets van sleutelen weten werkt rustgevend”, schrijft Max in zijn boek. Het dunt opties uit. Als je pech hebt is er maar één optie en dat is naar een monteur.”

Max gaat verder: “Vanaf het begin van mijn reis ben ik online een blog gaan bijhouden. Dat ging over bedrijven die meer doen voor de wereld dan alleen geld verdienen. Het werd een ontzettend inspirerende reis. Ik had nog nooit een boek geschreven. Het idee om dat te doen kwam pas later. Twee verhalen heb ik in elkaar vervlochten: mijn reis en het bezoeken van die bedrijven. Het uitgeven heb ik in eigen beheer gedaan. Supergoeie mensen hebben me erbij geholpen. Eindredactie, opmaak, vertalingen naar het Engels en het Spaans. De Telegraaf, het NRC en EenVandaag hebben er aandacht aan besteed.
Naar aanleiding van lezingen die ik over de reis en het boek gaf heeft het kledingmerk Tommy Hilfiger me een job gegeven. Het is mijn taak om wereldwijd de fashionindustrie beter, duurzamer en eerlijker te maken.”

‘Tijd om te schakelen’, ISBN 978-90-79679-49-2. Te bestellen via bol.com en de website van de schrijver, www.lifeisoutthere.net/boek.

Tekst en foto Gijs van Hesteren
Eerder gepubliceerd in Strada, het verenigingsblad van de Ducaticlub Nederland en in Het M0torrijwiel, het lijfblad van de klassiekemotorliefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *