Samenwerking in Willemshaven

HARLINGEN – Ooit was de Willemshaven het vertrekpunt van de stoomdienst naar Londen; later vooral een plek waar liefhebbers van industriële archeologie hun hart ophaalden. Tegenwoordig, ondanks de coronacrisis, vooral een broedplaats voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Deze week presenteerden ondernemers en organisaties er hun plannen. Illustrator Dolf Siere tekende een nieuwe toeristische plattegrond.

Plattegrond Nieuwe Willemshaven. (Afbeelding: Dolf Siere)


Nu al beeldbepalend zijn het nieuwe Badhuus, de walvis van 11Fountains, havenbrouwerij Het Brouwdok, de exclusieve hotels van Dromen aan Zee in havenkraan en vuurtoren. Verder het nieuwe visrestaurant Vitamine Zee en de replica van Willem Barentsz’ poolschip de ‘Witte Swaen’. Initiatiefnemer Willem Koornstra nodigde hen uit tot samenwerking met onder meer het Zeekadetkorps, het Tall Ships Experience Center, PESK Experience (zeesleepboot Holland) en het zonnepontje Jonge Seun. In de luwte van het nieuwe Badhuus overhandigde hij het eerste exemplaar van de nieuwe toeristische plattegrond aan wethouder Paul Schoute. De Harlinger zeilschipper en illustrator Dolf Siere was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Blij met samenwerking in de Willemshaven. V.l.n.r. Jan Hoekstra (Badhuus), Marjolein Koornstra (communicatie), wethouder Paul Schoute, Willem Koornstra (initiatiefnemer).
(Foto: Joachim de Ruijter)

Hoge nood

De wethouder was blij met het initiatief van onderop en beloofde onmiddellijk te zorgen voor een vast gemeentelijk aanspreekpunt. De suggestie van speeltoestellen nam hij welwillend in ontvangst – misschien op één van de plateaus langs de keermuur. Jan ‘Pondsje’ Hoekstra, beheerder van de toilet- en wasvoorziening in het Badhuus stelde voor ook ná 1 november open te blijven. De wethouder beloofde te onderzoeken of dat mogelijk was.
Hoekstra: ‘Geregeld kloppen hier stadsbezoekers met hoge nood aan. Vanwege de corona is alle horeca in de stad dicht. Toeristen kunnen geen kant op, en ik doe het graag – ik kan toch niet weg.’
Normaal gesproken vertrekt Hoekstra in het najaar voor nieuwe ontdekkingstochten naar Latijns-Amerika. Afgelopen voorjaar zat hij langdurig vast in een Peruviaanse lockdown, in een hotel aan de Amazonerivier. Alleen dankzij een crowdfundingactie in zijn geboortestad en een welwillende Duitse ambassade wist hij op het nippertje naar Europa terug te keren.

Informatie over de samenwerking; www.willemshaven.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *