Chris Staal geeft nooit op

Volkskrant magazine besteedt deze week aandacht aan bejaarde automobilisten. Er is niets mis mee, zo blijkt. Het kan altijd nog sterker. Dat je jong en sterk moet zijn om op een wedstrijdmotor deel te nemen aan de Ducati Clubrace is een verzinsel. Dat geldt zeker voor Chris Staal, die met 80 jaar allang de leeftijd der zeer sterken bereikt heeft.

Al jaren rijdt hij wedstrijden en regelmatigheidsdemo’s, meestal met zijn eenclinder Ducati 350 cc. Maar hij heeft nog minstens twintig andere tweewielers op stal staan. Daarvoor gebruikt hij zijn vier schuren, allemaal in de nieuwbouwwijk waar hij woont.

“Begonnen ben ik met Norton, Matchless, Ariel en FN, maar nu houd ik het maar op de Ducati. Er is echt geen plaats meer voor nieuwe schuren! Voorlopig kan ik wel vooruit. Motoren en onderdelen genoeg.”

Chris Staal
Chris Staal

Toch reist Chris elk jaar weer naar onderdelenbeurzen als die van het Italiaanse Imola, met zijn Volkswagen Golf. Je weet nooit wat je tegenkomt. De auto komt altijd volgeladen weer terug in Nederland. Zo heeft hij op een plank tien 250 cc Ducati cilinderkoppen op een rij. Verkopen doet hij niets. “Ik wil niet stil komen te staan bij een wedstrijd. Handig toch, als je wat op voorraad hebt? En zolang ik mijn rijbewijs mag houden en de wedstrijdleiding mij toelaat, zorg ik dat ik aan de start kom.”

Naast rijder in regelmatigheidsdemo’s is Chris vaste deelnemer van de Ducati Clubrace, in ons deel van Europa het grootste amateur wegrace-evenement van het jaar. Gedenkwaardig was de wedstrijd van vorig jaar. Het regende pijpenstelen, regenbandjes had hij niet bij zich, maar toch verscheen hij aan de start, met zijn Ducati nummer 57.

Al dat water

“De wedstrijd heb ik veilig uitgereden, maar de Duc had veel last van al dat water. Dat was in de ontsteking gekomen en ik kon hem niet boven de zes, zevenduizend toeren krijgen. Dat kostte me veel plaatsen in het klassement!”

Zo is ook het TT-circuit van Assen niet te groot voor deze grote man. Maar toch heeft hij een advies voor de coureurs van nu: “De motoren worden veel te krachtig en de onderlinge verschillen zijn daardoor veel te groot. Hoeveel geld je hebt, dat bepaalt hoe snel je bent. Dat was vroeger toch veel eerlijker.”

Volgend jaar staat Chris Staal vast weer aan de start van demo’s en wedstrijden. Dan kan hij dat in een persoonlijk gesprek nog eens goed uitleggen aan de jonge debutanten van nu.

Tijdens een natte Ducati Clubrace.

Foto’s Inge van Hesteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *