Voetbaldrama door gemiste strafschop

Vandaag opgenomen: anti-alcoholcommercial

Kollumerzwaag. De boys van het B1 team van Voetbalvereniging ‘ De Friese Boys’ uit Kollumerzwaag spelen een belangrijke thuiswedstrijd. Als ze winnen promoveren ze naar de hoofdklasse! De dag ervoor hamert de coach erop dat iedereen vroeg naar bed gaat. Het drankje dat ze normaal gesproken met de hele groep nog even drinken in de kantine gaat dit keer dan ook niet door.

Één van de jongens moet de kantine nog even opzoeken omdat zijn tas er nog ligt. Hij laat zich overhalen om toch wat te drinken en slaat in rap tempo een stuk of tien biertjes achterover, voordat hij slingerend naar huis fietst.

In de allerlaatste minuut van de wedstrijd moet de beslissende penalty genomen worden. Niemand wil de penalty graag nemen en het team wijst de jongen met de kater aan. De druk is enorm. Iedereen moedigt hem aan. Er klinkt spannende muziek. In slowmotion neemt hij een aanloop, terwijl  de spanning van zijn duffe gezicht straalt.
De bal gaat hopeloos naast en de jongen wordt bespot door zijn teamgenoten, coach en het publiek. Hij valt van teleurstelling op de grond. Iedereen gaat naar de kleedkamer en laat hem liggen.

Bittere teleurstelling

Dit is het scenario van de tweede NetNix videoclip, die in beeld brengt wat overmatig alcoholgebruik met je kan doen. In juni van dit jaar werd al een videoclip opgenomen op het  ‘Piter Jelles Impulse’ in Kollum. De videoclips, vier in totaal, worden gemaakt in opdracht van de gemeente Kollumerland. Jongeren uit die gemeente spelen er de hoofdrol in. De organisatie is in handen van studenten van de opleiding Media & Entertainment Management van Stenden Hogeschool Leeuwarden.

Voetbalvereniging ‘De Friese Boys’ verleent graag medewerking; ook op het voetbalveld in Kollumerzwaag zijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren onmiskenbaar.

NetNix is een stichting die mediaproducties door en voor jongeren maakt. De NetNixproducties hebben betrekking op maatschappelijke thema’s waar jongeren zoal mee in aanraking komen. Al doende laat NetNix jongeren kennis maken met nieuwe media en de mogelijkheden die de digitale snelweg hen biedt op de arbeidsmarkt in Noordoost-Friesland. Begin 2010 kende de provincie Friesland in het kader van het Meerjarenprogramma Landelijk Gebied een subsidie toe aan NetNix voor de inrichting van een multimediastudio in Feanwâlden. Die is inmiddels volop in ontwikkeling.


Tekst: Anneke Smidt, Stichting NetNix.


Meer foto’s van de opnamesessie

Meer blogs over NetNix

1 reactie op “Voetbaldrama door gemiste strafschop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *