Burgemeester op hoge snelheid door Oostpoort

Grote Prijs van Harlingen

Harlingen. Demoraces voor historische wedstrijdmotoren. Echt veel publiciteit was er niet aan gegeven en als een soort toegift stond het evenement misschien een beetje in de schaduw van de ‘grote’ Harlinger Visserijdagen. De zware regenval op de laatste dag van die Visserijdagen liet wel meer buitenplezier letterlijk in het water vallen – de kleine tentoonstelling van zeldzame motorhistorie op de kade viel daarbij in het niet.

Opening van de historische demowedstrijden. Burgemeester Paul Scheffer klom aan boord bij de Vincent-zijspancombinatie van RMM-coureur Ben Fietje. Naast hen de intussen 79 jaar oude wereldkampioen Jim Redman, speciaal overgekomen vanuit Zuid-Afrika. Foto: Festina Lente, Inge van Hesteren

De selecte groep motorcoureurs die was ingegaan op de uitnodiging van de Vlielander/Harlinger sleepbootkapitein Piet Ottosen had zich door het regenwater niet laten ontmoedigen. Zij die hun caravans en campers al eerder in de week hadden opgesteld op het kleine haventerreintje van Ottosen en Lakeman laafden zich aan hun gastvrijheid, met in roomboter gebakken sliptong, onbeperkt broodjes en sûkerbôle en tijdens de vlootschouw een tocht met de oceaansleepboot ‘Vlieland’.

Pieter Ottosen en zijn vrouw Isa waren de grote gangmakers van de zondagse demonstratiewedstrijden voor klassieke racemotoren. Al jaren rijden ze mee in dergelijke historische demo’s. Eindelijk was het hen gelukt om dat in hun eigen Stadsje te verwezenlijken, op de brede en strak geasfalteerde straten van het bedrijventerrein Oostpoort. Verdeeld over diverse klassen verreden ruim honderd coureurs er een enerverend programma. Het tracé van het tijdelijke circuit werd door allen betiteld als ‘snel, uitdagend en veeleisend’. Ja, zo hebben zij dat het liefste.

De poster van Piet Ottosen en RMM

De wedstrijdmiddag werd geopend door zesvoudig wereldkampioen Sir Jim Redman en de Harlinger burgemeester Paul Scheffer. Samen maakten zij enkele ereronden. Weliswaar was de burgervader daarin iets minder ervaren dan de inmiddels bijna tachtigjarige Brit, maar hij liet zich niet kennen. Met de moed der wanhoop wist hij te voorkomen dat hij uit de zijspancombinatie van demorijder Ben Fietje werd geslingerd. Na afloop verklaarde hij zelfs dat hij van het snelle ritje had genoten.

Dat deden ook de andere rijders. Ondanks een lichte uitloop van het dagprogramma hielden zij het allen uit tot aan de afsluitende prijsuitreiking. De bejaarde wereldkampioen had zich toen alweer teruggetrokken in Hotel Zeezicht. Pieter Ottosen had nog een vrachtwagenlading autobanden, strobalen en dranghekken op te ruimen, maar na die klus kon hij Sir Jim daar nog even opzoeken.

De reis huiswaarts was voor uw verslaggever een peulenschil, vergeleken bij die van veel anderen. Eindelijk een motorevenement op fietsafstand. Dankzij de technische kennis en inzet van Tajan van der Wiel van Motorsport Harlingen wist ik mijn eigen – soms weerspannige – Yamaha XS650 aan de praat te houden. Mijn wedstrijdmanche wist ik uiteindelijk als zesde te voltooien. Een aanvaardbaar resultaat, waarmee ook de eer van de stad weer was gered.

Foto: Festina Lente, Inge van Hesteren

Dit bericht verscheen samen met andere verslagen eerder op www.sammotorsport.nl en het is afgedrukt in de Harlinger Courant van dinsdag 30 augustus 2011.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *