Wereld in Beeld via NetNix

Symposium tovert glimlach op vele gezichten

Een leuke ochtend, met aansluitend een uitgebreide lunch. Ja, beter teveel dan te weinig. Directeuren, docenten, ouders, beleidsmakers, studenten, scholieren, journalisten, allemaal zaten zij eensgezind bijeen tijdens het symposium ‘Jouw Wereld in Beeld’. Hiermee sloten zij het  gelijknamige project af, waarmee zij een groot deel van hun schooljaar aan het werk waren geweest. Jonge mensen vertelden over hun eigen leefwereld, in hun eigen taal.

Verdeeld over werkgroepen presenteerden NetNixers hun themadocu's.
Verdeeld over werkgroepen presenteerden NetNixers hun themadocu’s. Foto Inge van Hesteren

Het vehikel voor dit verhaal was het multimediaplatform NetNix. Een stichting voor videoproducties voor jonge mensen, mét jonge mensen. Een belangrijk onderdeel van het project was de internationale jongerenuitwisseling tussen het Vlaamse Meetjesland en het Friese Dongeradeel. Uiteindelijk maakten de scholieren van het project een gezamenlijk Persoonlijk Werkstuk, of hoe heet dat tegenwoordig ook alweer. Tja, wij moesten vroeger voor onze aardrijkskundescriptie ijverig pennen op multobladen of met een rammelende typemachine waarvan de letterarmpjes aan elkaar bleven haken. Dat is wel even wat anders dan wat nu mogelijk bleek: een serie bijna professionele minidocumentaires, die jonge mensen van een jaar of zestien, zeventien met eigen bloed, zweet en tranen in elkaar zetten.

Thema’s

Aan de hand van de thema’s Wonen, Werken en Vrije Tijd maakten de NetNixers hun producties. Het blijkt nog niet zo gek, om in Noordoost-Friesland te wonen. Al bleek uit de discussies tijdens het symposium dat er nog wel wat te doen valt: velen zijn niet van plan om na hun HBO- of universitaire studie nog terug te keren en vaak vinden ze het hier ook nu al saai: geen uitgaansgelegenheid,  niets te beleven en geen banen. Nou goed, dat zijn mooie onderwerpen voor de ‘ouderen’ om even te regelen voordat het zover is. Tot slot brachten zij hun bezoek aan Meetjesland en dat van de Vlaamse jongeren aan Friesland uitgebreid in beeld.

Pluimen

We nemen hier even een moment voor een paar hele grote pluimen: voor de van goede ideeën overborrelende creative director Anneke Smidt, de gedreven en onvermoeibare projectleiders Loes van der Til en Wytse de Boer, de betrokken leraar Coos Poortman, de idealistische schooldirecteur Henk Stam, de nauwgezette en onverstoorbare evenementenorganisator Silke Jongbloed, de CMD-redder-in-de-nood Simon Scheepsma, de overige techneuten, de scholieren die bij zichzelf onvermoede talenten ontdekten, de gastvrije Vlamingen, de spraakzame slachtoffers voor de interviews, het onverdroten meedenkende bestuur, de media die acte de présence gaven, iedereen die we nu vergeten en last but not least onze eigen toko, Kabelnoord.

Media

Nu al is er het een en ander terug te zien, horen of te lezen in de media.

Radio-uitzending Omrop Fryslân

Verslag op website RTV Noordoost-Friesland

Foto’s

NetNix-eventmanager Silke Jongbloed zet nog een keer alle sprekers in de bloemen. Foto Inge van Hesteren
Omrop Fryslân was erbij. Foto Inge van Hesteren

1 reactie op “Wereld in Beeld via NetNix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *