Distinguished Gentleman’s Ride Amsterdam

Fries team valt in de prijzen bij sponsorrit prostaatkanker

AMSTERDAM – Het driekoppige team van Motorsport Harlingen nam zondag deel aan The Official Distinguished Gentleman’s Ride Amsterdam. Gekleed in driedelig kostuum namen zij met hun klassieke racemotoren deel aan deze sponsorrit, die op hetzelfde moment wereldwijd in honderden steden werd verreden. De opbrengst gaat naar de bestrijding van prostaatkanker. Natuurlijk mocht een aantal XS’en niet ontbreken bij de rit.

Tekst en foto’s Gijs en Inge van Hesteren
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Harlinger Courant en in Stadsblad Liwwadders.

Drie Friezen - 20150927_112426-1024t
De Friese delegatie met hun klassieke racemotoren, van links naar rechts Gijs van Hesteren, Harlingen (1972 Yamaha XS650), Tajan van der Wiel, Tzummarum (1976 Japauto Honda CB750) en Mounsiff Yettefti, Leeuwarden (1965 Honda RC161 Replica).

Deze Ride is een rit voor gentlemen en lady’s. Het type motor is van belang – classics en customs – maar ook de totale uitstraling van de berijder. Aan het eind van de dag kreeg het jongste lid van het team, de Leeuwarder Mounsiff Yettefti, dan ook een speciale vermelding in de categorie ‘best classic bike’. Zijn Honda RC181 replica was ontworpen en gebouwd door Tajan van der Wiel, die aan de Vaartweg in Harlingen een motorreparatiewerkplaats drijft. 

Daarmee was het nog niet afgelopen. De organisatie kende hem even later de eerste prijs toe in de categorie ‘best dressed gentleman’. Floor Stoop van de kledingjury: “Vanaf het begin was hij de ‘poema die gaat winnen’. Die schoenen met dat venijnige puntje, die broek van precies de juiste lengte, alles grof afgestyled, hij nailt alles precies. En dan dat gezicht en dat haar… Een bohemien van de jaren zestig!”

DGR Amsterdam 1316a-1024t
De grof afgestylede Mounsiff Yettefti met Bram Smink van Amsterdam Watch Company.

Yettefti liet het zich met een stalen gezicht aanleunen. Hij had een persoonlijke motivatie en daartoe 250 euro aan sponsorgeld ingezameld. “Vandaag stond voor mij in het teken van mijn oom, die afgelopen jaar is overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Wegens omstandigheden kon ik niet naar zijn begrafenis in Marokko. Deze rit zag ik als een perfecte afsluiting, een laatste eerbetoon aan mijn oom. Dan krijg ik ook nog eens deze prijs. Mijn dag niet kan meer stuk!”

Bram Smink van Amsterdam Watch Company reikte Yettefti een prachtig gereconditioneerd mechanisch horloge uit en van hoofdsponsor Triumph Motorcycles kreeg hij een schoudertas met merchandise. Fryslân boppe!

Arne Toonen, met drie vrienden de organisator van de rit in Amsterdam, had eveneens een zeer persoonlijk belang. “De ride van dit jaar draag ik op aan mijn lieve vader, die zeer kort geleden is overleden aan kanker.”

Zo was het voor vele deelnemers. Wie kent geen kankerslachtoffers onder zijn familie- en kennissenkring?

Tajan van der Wiel met de Japauto Honda CB750.
Tajan van der Wiel met de Japauto Honda CB750.

De Gentleman’s Ride is een geweldig goede vondst van de initiatiefnemers in de Verenigde Staten. Anouk Jaspers van de Amsterdam Watch Company: ”Iedereen kent dingen als ‘Pink Ribbon’, voor de bestrijding van borstkanker bij vrouwen. Mannen scharen zich minder gemakkelijk om een dergelijk streven, maar de combinatie van een mannenhobby als motorrijden met een ziekte die ze allemaal zouden kunnen krijgen is geweldig!”

Arne Toonen gaf als hoofdorganisator het beste voorbeeld, door de Ride te doen met zijn prachtige XS650 custom. Onderweg liep hij een scheur op in het rubberen inlaatspruitstuk. Geen nood, een XS kan je repareren met een stukje ducttape. De XS van Gijs, de 653-verslaggever, had het evenmin makkelijk. Bij de laatste paar demo’s had de motor de olie bij bakken uit de ontluchting geworpen, dus dat was niet goed. Rustig rijdend bleef de Bardahl 20W50 op zijn plek.

Artne Toonen.
Arne Toonen.

Tijdens de Ride liet de HC-fotografe zich de hele dag rondrijden in de zijspanbak van de Yamaha FJ900-zijspancombinatie van rijinstructeur Robert van der Veldt. Meestal met het derde wiel zwevend door de lucht… Haar zijspanervaring van een jaar of dertig geleden kwam goed van pas.

Aan de rit in Amsterdam namen ongeveer 360 motoren deel. Samen haalden zij 26 duizend euro op voor de bestrijding van prostaatkanker. Wereldwijd staat de teller op zo’n 2,5 miljoen.

Gijs met zijn olie verliezende XS.
Gijs met zijn olie verliezende XS.
Inge in het bakkie bij Robert van der Veldt.
Inge in het bakkie bij Robert van der Veldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *