De Harlinger Courant stopt als abonneekrant

…En mijn werk als freelancejournalist voor de krant stopt ook

HARLINGEN – Sinds deze week heeft Harlingen met het standbeeld voor Rikus Poes een bronzen journalist erbij, maar vanaf januari gaan de journalisten van vlees en bloed eruit – in ieder geval freelancers zoals ik. Lees voor de details het artikel van Wout Gerstel op harlingentv.nl. De afgelopen jaren heb ik met erg veel plezier artikelen geschreven over Harlingen en omgeving. Eerst nog samen met mijn partner Inge, later, na haar ontijdige overlijden, alleen. Heel erg jammer dat aan deze vruchtbare en fijne periode nu een einde komt. Er is geen budget meer voor.

(Foto: Gijs van Hesteren)

Zeker, ik heb begrip voor de positie van de uitgever van de Harlinger Courant. Ook onze stad heeft uiteindelijk niet kunnen ontkomen aan de wereldwijde crisis van de lokale nieuwsvoorziening. Wereldwijd willen de mensen wel nieuws lezen, zien of horen, maar ervoor betalen doen ze liever niet. Vandaar steeds meer ‘nepnieuws’ via sociale media. Hetzelfde geldt voor de adverteerders, die bijvoorbeeld kiezen voor onlinereclame. Voor heel veel journalisten betekent het echter de bijstand, of omscholing. Gelukkig heb ik nog een Groot Vaarbewijs. Misschien ga ik weer varen.

Wat de stad betreft: die heeft nog altijd behoefte aan volwaardig, onafhankelijk, eerlijk en objectief nieuws. Op mijn weblog gijsvanhesteren.nl heb ik regelmatig ‘oude’ artikelen uit de Harlinger Courant gerecycled. Zo heeft iedereen kunnen meelezen hoe ik de afgelopen jaren heb geprobeerd een kleine bijdrage te leveren – in prettige samenwerking met de uitgever en de redactie van de Harlinger Courant. Ik dank hen voor de kans die ze aan Inge en mij hebben geboden. Laten we hopen dat er een waardige vervanger komt, hetzij op papier, hetzij via het internet.

Voor de goede orde: tot eind december lever ik bijdragen aan de Harlinger Courant. Daarna blijf ik werken als correspondent voor scheepvaartkrant Schuttevaer. En voor motorbladen als Het Motorrijwiel of het bondsblad van Motorsport Organisatie Nederland (M.O.N.). Vanzelfsprekend ben ik beschikbaar voor opdrachten in de communicatie, reclame, advisering en journalistiek. En vanaf nu ook weer als schipper…

Lees ook: Harlinger Courant bedankt.

3 reacties op “De Harlinger Courant stopt als abonneekrant

 1. Ik heb begrip voor het besluit van de Drosten. Natuurlijk jammer voor jou dat je eruit gegooid bent. Zie ook mn stukkie op FB. Had ik werk voor je, je kreeg het direct want je heb t je ontpopt als een prima journalist. Maar ga zo door bij Schuttevaer, in jou heb ik daar een waardig opvolger, Gijs!

 2. Dank je Johan, een compliment dat van jou komt is voor mij een dubbel compliment. Ik vind het een hele eer dat ik jouw opvolger mag zijn!

  Ook ik heb begrip voor het besluit, maar het blijft jammer natuurlijk. Ach, de wereld draait door en ik ben niet alleen een journalist, maar ook een overlever.

 3. Jammer, jammer!
  De Harlinger was een begrip voor Terschelling. Niet weg te denken bij de oud-Terschellinger.
  ‘Poes’ zal altijd bijven bestaan.
  Altijd vonden mijn bijdragen een gewillig oor.
  Bedankt Harlinger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *