Het recht van de straat

Laat mij ook eens een mening hebben.

De mening van de anti-Zwartepieten kan ik niet delen. Ik heb begrip voor hun standpunt, maar ik denk dat ze het niet helemaal in de juiste verhoudingen zien. Soms vind ik hun opstelling zelfs irritant. Waarom moet die zo nodig verkondigd worden tijdens de intocht van kindervriend Sinterklaas? Deze mensen staan echter voor hun eigen mening en dat mocht altijd in Nederland. Zeker omdat ze die steeds geweldloos verkondigen. Ze vragen netjes aan de overheid of ze mogen demonstreren en na toestemming doen zij dat, op de plek en het tijdstip die hen zijn toegewezen.

Dan de andere kant, de ondersteuners van een zwarte Zwarte Piet. Die mensen blijken zich niet geweldloos op te stellen. Die vragen niet netjes om toestemming. Gesteund door overheden die hun ogen sluiten en media die de zaak verder ophitsen nemen zij de vrijheid om legale demonstraties te saboteren. Want tja, vrijheid van meningsuiting bestaat alleen voor de meerderheid, en voor meningen die de meerderheid welgevallig zijn.

Nu schaam ik mij, als Nederlander, als inwoner van Friesland. “Wij verdedigen het Nederlandse cultuurgoed”, zeggen deze dappere heren en dames. Een cultuurgoed dat blijkbaar bestaat uit het recht van het geweld. Op Facebook roepen mensen die ik ken en respecteer intussen ongegeneerd de meest verschrikkelijke dingen. Niet alleen over de anti-zwartepieten, maar over alles wat een kleurtje heeft en iedereen die een beetje linksig lijkt.

Het wachten is nu op de witte puntmutsen, de ingegooide etalages, de boekverbrandingen en de hakenkruizen. En de volgende stap is dat de tegenstanders van Zwarte Piet terug gaan slaan. Zinloze escalatie. Nou, ik ben en blijf vóór de multiculturele samenleving. Deze wereld is van ons allemaal. Nee, de dappere verdedigers van Nederlandse tradities spreken niet namens mij. Dat wilde ik maar even gezegd hebben.

 

3 reacties op “Het recht van de straat

 1. zwarte piet moet ook kunnen, sinterklaas stamt bij ons af van wodan en piet is de verbasterde krampus, een soort duiveltje, dat nu al lief is gemaakt, en of deze figuur nu zwart wil of blauw is ? ik zeg discrimineer sub ook niet

 2. Goed gesproken Gijs

  We moeten het zien als een KINDERFEEST en vanuit hun ogen.
  Het maakt de kindertjes die geloven echt niets uit welke kleur Piet heeft. Waarom niet alle kleuren toestaan? Als we een oude man die met een paard over daken rijdt met een knecht (!) als hoogstaand cultureel erfgoed moeten beschouwen en de pro-zwarte Pieten elke gelegenheid aangrijpen om hooliganachtig gedrag te promoten, vraag ik mij af waar we mee bezig zijn. Denk eens aan de kindertjes wat dat voor voorbeeld gedrag uitstraalt.

 3. De kleur van de adjudant van Sint maakt die kinderen wel degelijk wat uit. Nee, wellicht niet nu ze nog 2 of 3 jaar zijn, maar:
  1. De racisme-brainwash borgt zich al vroeg in het denken van het kind en leidt tot punt 2.
  2. Over welke kinderen hebben we het ? De jouwe, de mijne, de buren ? En die kinderen kunnen zomaar een kleurtje hebben…. misschien wat minder gangbaar in Friesland.. maar intussen al behoorlijk normaal in de meeste grote steden.
  Heb je je wel eens ingeleefd in de opmerkingen die gekleurde kinderen ten deel vallen naar aanleiding van hetgeen ik gemeld heb bij punt 1. ?
  Fatsoen moet je doen en niet bagatelliseren of verdedigen met wat een kinderfeest wordt genoemd.
  Daarnaast moeten we stoppen met het ter grabbel gooien van onze zogenaamde tolerantie waar we zo trots op zijn sinds de 80- jarige oorlog.
  De rest van de wereld staat met verbazing deze blackface karikatuur met kkk karakter gade te slaan. De luchthaven Schiphol heeft dit reeds vele jaren geleden goed begrepen: je zult daar geen zwarte piet poppetjes meer aantreffen.
  Nu is het bijzonder jammer dat de politiek dat nog onvoldoende begrijpt waardoor het racisme, intolerantie en geweld
  Zich door het stilzwijgen ondersteund voelt.
  De anti zwarte piet beweging brengt deze kwestie al een jaar of wat aan de orde, zonder resultaat. De vreedzame demonstratie tijdens de intocht schaadt de kinderen zelf niet. Wel het gedrag van de zich nogal achterlijk opstellende verdedigers van een abjecte traditie waar we zo snel mogelijk verandering in moeten brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *