Johan Emmers ontvangt SAM Inge van Hesteren aanmoedigingsprijs 2020

METTET – Het was begin mei, in een kletsnat verregend rennerskwartier op het circuit Jules Tacheny, dat Johan Emmers de aanmoedigingsprijs in ontvangst nam. Door de coronatoestanden had het even moeten duren. Johan was er met zijn Black Mamba vriendengroep, rijdend met 50 tot en met 125 cc tweetakt-racertjes. Voor zwaardere motoren had Johan een aparte klasse geregeld. Met onder meer mijn maten Harry, Tajan en Jan was ik uit Nederland de coronagrens met België overgestoken voor deze circuitdag op anderhalve meter. Een goede gelegenheid om eindelijk de prijs te overhandigen.

Johan Emmers ontvangt de sculptuur ‘Hemelpoort’. (Foto: Harry Althof)

Ieder jaar valt mij de eer te beurt dat ik de Inge van Hesteren Aanmoedigingsprijs mag toekennen. De identiteit van de sponsor van de prijs zal nog wel even verborgen blijven, als het aan initiatiefnemers Carolien en Ingmar de Weerd ligt. Tot niet zo lang geleden waren zij penningmeester en veiligheidsadviseur bij de SAM.

De prijs van 2020 kon ik voor het eerst niet uitreiken tijdens een jaarvergadering. Covid-19 maakt het er niet leuker op, maar dat wisten we allemaal al. Toch, ieder jaar doet het me heel erg goed dat ik op deze manier wijlen mijn maatje in zaken en liefde (en in motorsport) kan gedenken. Tegelijkertijd mag ik zo een pluim geven aan een SAM’er die zich bijzonder heeft onderscheiden voor de motorsport – zonder dat ik daarmee andere mensen die zich buitengewoon hebben ingezet wil overslaan.

‘Aan wie ga je de prijs toekennen?’ had Carolien mij vorig najaar gevraagd, tijdens de laatste bijeenkomst van het inmiddels gewijzigde bestuur van de SAM. Ik was toen nog voorzitter, maar had er tot dat moment nog totaal niet over nagedacht. Mijn ideeën gingen uit naar verschillende mensen, maar al snel kwam ik op één naam. ‘De aanmoediging gaat naar Black Mambavoorman Johan Emmers. Want hij wist het in 2020 tot twee keer toe voor elkaar te krijgen dat er veertig – en de tweede keer tachtig – classicrijders de verre reis naar het Waals-Belgische Mettet ondernamen.’

Dus Johan, al weet ik dat het organiseren je intussen zwaar is gaan vallen, de aanmoedigingsprijs gaat toch naar jou. Zie het dan maar als een waarderingsprijs, met de complimenten van alle SAM-rijders, het hele bestuur en vanuit de wolken hierboven ook van Inge.

Gijs van Hesteren
17 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *