Samen koken en samen eten in Nieuw-Zuid

HARLINGEN – Eind oktober. Het was de Week van de Boerenkool. Dat kwam mooi uit. ‘Samen koken, samen eten’, zo kondigde buurthuis Nieuw-Zuid het aan. Eénmaal per maand koken en eten met bewoners van Plan Zuid. Om te beginnen deze maand, als experiment. Een enthousiaste club vrijwilligers zette de eerste stap. Het smaakte naar meer.

Samen eten. De boekenwand achter de eettafel was het juiste decor voor diepgaande gesprekken. (Foto: Gijs van Hesteren)

“Er heerst veel verborgen eenzaamheid in de stad. Zoveel mensen zitten thuis. Zoveel komen er zelden de deur uit”, zei Liselot de Maat afgelopen donderdagavond. Samen met medevrijwilligers Petra van der Veld, Marietje Jilderts en Roeleke Naber had zij het initiatief genomen. “We hebben het er al lang geleden voor het eerst over gehad. In Kimswerd loopt iets vergelijkbaars als een speer. Je kunt er wel over blijven praten, maar gewoon beginnnen is beter.” 

“We hebben elf aanmeldingen gekregen, na een uitnodiging via Facebook. Dat is dan ook het enige dat we gedaan hebben aan reclame. We waren er voorzichtig mee. Eerst maar eens uitproberen hoe het koken hier gaat en dan zien we wel verder”, vulde Roeleke Naber aan.

Gasstellen en kookplaten

In de ontmoetingsruimte van het Nieuw-Zuidgebouw hadden de vier een tijdelijke keuken ingericht, met behulp van gasstelletjes en elektrische kookplaten. Marietje Jilderts heeft verstand van koken. Zo verzorgde zij al sinds jaren kookdemonstraties in de Jumbo en ook in de voorgangers daarvan, de Nieuwe Weme en Super de Boer. Onder haar onopvallende leiding stoomden en pruttelden de pannen. Boerenkool met worst en andijviestamppot met komijnekaas voor de vegetariërs. Met lekkere jus natuurlijk. Heerlijke etensluchtjes stegen op, terwijl één voor één de eters binnendruppelden.

Petra van der Veld en Marietje Jilderts. “Een hele berg afwas na afloop.” (Foto: Gijs van Hesteren)

Verscheidene mensen hadden zich achteraf afgemeld. Marietje Jilderts: “Ze vinden het eng. Een vriendin van mij durfde niet. Ze maakte zich bezorgd over al die mensen die ze niet kende. Kun je nagaan hoe weinig sommigen zich buitenhuis wagen. Juist voor hen is dit soort bijeenkomsten bedoeld.”

Liselot de Maat: “Dit is maar een probeersel, hoor. We wilden elkaar ontmoeten in een gezellige omgeving. Het is helemaal niet zo erg dat we dit keer met een relatief kleine groep eten. We weten nu tenminste dat het in organisatorisch opzicht allemaal te doen is. Voor de volgende keer, in november, durven we wat meer aan de weg te timmeren. De uitnodiging komt weer op Facebook, maar ook in de Nieuw-Zuidnieuwsbrief, die volgende week uitkomt.”

Buiten de vier vrijwilligers kwamen er zes eters opdagen. De meesten kenden elkaar al, omdat ze werkten als vrijwilliger bij Nieuw-Zuid. Sommigen woonden in Plan Zuid, maar anderen kwamen uit de Trebolbuurt, de Koningsbuurt, het Oosterpark en één zelfs uit Terschelling. Het eten smaakte prima. Bijna alle stamppot ging op. De tafelgesprekken: ze gingen over eten koken, werk en later over de participatiesamenleving, filosofie en religie.

De volgende eetbijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 23 november. Meeëten kost drie euro en zonder meerprijs mag je meehelpen met het koken of de afwas.

Door Gijs van Hesteren
In oktober gepubliceerd in de Harlinger Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *