Ruraal Masterplan in Buitenpost

Afgeladen Kruidhof startpunt Fries meesterplan

Buitenpost. Het was woensdagavond. Ik had een mooi ‘event’ achter de rug in Buitenpost. Dit Noordoostfriese evenement vond ik erg geslaagd. Moegepraat na 100 gesprekken was ik op weg gegaan naar Harlingen. Meer dan 400 mensen waren er vanavond. Waanzin.

De ochtend daarop hoorde ik op de autoradio vicepremier André Rouvoet. Hij was erbij, in de Kruidhof. Tegen de radioverslaggeefster herhaalde hij het nog eens: “Her  en der in het land zie ik mooie regionale initiatieven opbloeien, maar nog nooit op zo’n grote schaal en met zoveel betrokkenheid als hier in Noordoost-Friesland!”
Dat kunnen we in onze zak steken.

De vijf burgemeesters, c.q. wethouders, van de vijf gemeenten die het Masterplan presenteren tijdens het Netwerkevenement Noordoost


Samen met regionale partnerbedrijven Speak en PTH en met leerbedrijf Nofcom verzorgde Kabel Noord er een presentatie, als sideshow van de conferentie. Eigenlijk ging het niet om één evenement. Al ’s middags was er een meeting voor alle gemeenteraadsleden, statenleden en bestuurders. Daar werd inhoudelijk diep ingegaan op stellingen, die Bureau van Werven in het Masterplan Noordoost had ingebouwd. Het was een lange zit, maar tot het eind aan toe bleef het onderwerp de aandacht houden. Dat gaf aan hoe diep de betrokkenheid zat.

Al vanaf de aanvang was het duidelijk welke kant het op zou gaan. Gedeputeerde Piet Adema opende met “Niks krimp. Ver voor je uit kijken, keuzes maken en samenwerken.”
Bureau van Werven had een belangrijke rol gespeeld in het voortraject. Joop Boertjens presenteerde daarom het Masterplan voor Noordoost-Friesland.
”De regio moet inzetten op ‘verweving’ met de naburige stedelijke netwerken,” vond zijn bureau onder meer. Maar het blijft een avontuur. Hij was met de motorfiets, een Indiase Royal Enfield, de Himalaya doorgetrokken. “Geen gemakkelijke tocht, de reis ging langs hoge passen en diepe dalen en of we zouden aankomen wisten we nooit zeker.”

Dagvoorzitter Marcel Bullinga, met aan weerszijden de mannen die het Masterplan op papier hadden gezet.

Aanbevelingen

Het rapport bevat heel wat strategische aanbevelingen. Dit vind ik niet de plaats om daar al te diep op in te gaan. Toch noem ik een paar dingen die me opvielen.

De regio moet inzetten op ‘verweving’ met de naburige stedelijke netwerken – Leeuwarden, Groningen, Drachten. Alleen samen ben je sterk genoeg. Daar zal best iets inzitten. Het vereist beslist een cultuuromslag. En – dacht ik bij mijzelf – over cultuur gesproken: als Leeuwarden actief inzet op die ‘verweving’ met broedplaats en proeftuin Noordoost-Friesland, is er misschien nog hoop voor Leeuwarden om Culturele Hoofdstad 2018 te worden.

Marga Waanders, burgemeester Dongeradeel, pleitte voor eigen Noordoostfries energiebedrijf. Goed idee, vond ik, maar het is ook een beetje raar eigenlijk. Hadden de NOFA-gemeenten niet pas een jaar of tien geleden hun energiebedrijf overgedaan aan Eneco? De tijden veranderen.

Evert Wind van de Kamer van Koophandel voorzag voor de nabije toekomst dat bus- en vliegtuigladingen Japanners en Chinezen de Noordoostfriese zijde van Werelderfgoed Waddenzee zouden komen bezoeken. Laten we daar op inzetten! Waarom niet een vliegveld bij Dokkum?

Breedband en glasvezel

Zijn breedband, ICT en digitale infrastructuur de panacee voor de krimpproblematiek? Het Masterplan vond van wel en Kabel-Noorddirecteur Niek Geelhoed legde dat nog eens uit aan het publiek. Dat ging er niet onvoorwaardelijk in mee. Statenlid Irona Groeneveld (Grien Links) vond, dat iedereen tegenwoordig net zo makkelijk met zijn mobieltje het internet op kon, dus waarom investeren in dure glasvezel?

Niek Geelhoed over breedbandinfrastructuur op het platteland

Irona ken ik nog uit de tijd dat ik voor GrienLinks in de gemeenteraad van Harlingen zat. In de pauze sprak ik haar erop aan. Internet via het mobiele netwerk is heel iets anders dan via kabel, glas of adsl. Issues als bereik, bandbreedte, of capaciteit beperken de toepasbaarheid ervan. Hypothetische situaties: een schoolklas met 30 thin clients (PC-werkstations), die allemaal tegelijk via het internet inloggen; bedrijven met meerdere locaties, die via een virtueel lokaal netwerk met elkaar in verbinding staan; werknemers die Het Nieuwe Werken toepassen – dat gaat allemaal niet zonder breedbandinfrastructuur. Het was tekenend, dat het mobiele netwerk min of meer krakend ineenzakte op het exacte moment dat Irona haar opmerking plaatste. Hein Visser (van de KPN) vertelde me later tijdens het event, dat het niet lag aan de capaciteit, maar aan een ander, incidenteel probleem.

Wat dan ook de oorzaak mocht zijn geweest, de aanwezige twitteraars konden alleen nog maar aan hun miniblogs werken door gebruik te maken van de SMS-dienst van Twitter. Aan Irona deed ik het aanbod om samen met haar Statenfractie een werkbezoek te brengen aan Kabel Noord, om eens bij te praten over breedbandinfrastructuur – net zoals haar Statencollega’s van de Christenunie dat al eens hadden gedaan.

Vicepremier

Het is verkiezingstijd, maar toch was het meegenomen, dat minister André Rouvoet De Kruidhof ten langen leste had gevonden. Eindelijk, Den Haag heeft even tijd voor Noordoost-Friesland.
“2030 wordt het ijkpunt van het Masterplan Noordoost,” zei Rouvoet. Hij prees de Friese ambities en de strekking van het Masterplan. De toespraak volgde ik vanaf een zijbeuk van de conferentieruimte. De schrijvers van het masterplan zaten vlak naast me. Met zijn woorden maakte de vicepremier hen zichtbaar zeer gelukkig. Stuiterende consultants, mooi om mee te maken.

De minister plant de eerste Friese wijnrank in De Kruidhof, samen met de burgemeesters. Foto © noordoostfriesland.nl, Binne Louw Katsma


De minister plant de eerste Friese wijnrank in De Kruidhof, samen met de burgemeesters.
Foto © noordoostfriesland.nl, Binne Louw Katsma

Frieslandcollege

Eén ding wil ik nog vermelden: een groep studenten van het Frieslandcollege verzorgden van A tot Z de catering bij het Netwerkevent. Petje af! Voor een deel van hen was het een afstudeeropdracht. Het was volgens mij geen geringe opgave. Heus niet alleen koffie, thee en een drankje, maar een volledig totaalconcept. Streekgerechten, liflafjes, wijnen. Alles zelf gemaakt. Alles inbegrepen: inkoop, bereiding, bediening en allemaal met verve, inzet en zichtbaar plezier verricht.

Studenten Frieslandcollege doen aan haute cuisine

Alle Foto’s Gijs van Hesteren – kabel Noord, tenzij anders vermeld.

Fotoserie van het event

5 reacties op “Ruraal Masterplan in Buitenpost

 1. Avatar van Blutch
  Een eigen energiebedrijf net nu blijkt dat in de toekomst burgers voor een groot deel hun eigen energie gaan opwekken?
  Politici: hoe win je de vorige oorlog.

 2. Avatar van Gijs van Hesteren
  Zit wat in, maar zover is het nog niet. En zijn gemeenten die een energiebedrijf exploiteren niet eigenlijk ook de verlengstukken van hun burgers? Het is niet ‘wij’ en ‘zij’, in mijn beleving. In elk geval breng je de energie alvast een stuk dichter bij de eindgebruikers.

 3. Avatar van Eise van der Sluis
  Beste Gijs,

  Ik krijg je foto’s niet tevoorschijn getoverd maar een foutmelding op de pagina. Is er wat mis?

  Eise

 4. Avatar van Marcel Bullinga, futurist
  Vorige oorlog? Integendeel, de nieuwste slag!

  Een van de belangrijkste functies van regionale energiebedrijven is juist om al die lokale energiebronnen bij burger en bedrijf thuis mogelijk te maken en aan elkaar te koppelen in een zogeheten "smart grid".

  De cooperatie als samenwerkingsvorm komt daarbij helemaal terug van weggeweest.

  Lokale energie, lokale koppeling. Toppriorieit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *